Antena 3 CNN Politică Băsescu, pe grumazul vechii gărzi: PDL elimină funcţiile de primvice, triada scapă de spectrul remanierii

Băsescu, pe grumazul vechii gărzi: PDL elimină funcţiile de primvice, triada scapă de spectrul remanierii

Băsescu, pe grumazul vechii gărzi: PDL elimină funcţiile de primvice, triada scapă de spectrul remanierii
Sursa foto: Traian Bãsescu
07 Mai 2010   •   14:42

Preşedintele Traian Băsescu este pe punctul de a redobândi controlul total asupra PDL, după ce vechea gardă îl convinsese iniţial pe liderul Emil Boc să se aleagă în bloc pe liste la viitorul Congres, preşedintele, secretarul general şi cei patru primvicepreşedinţi. Potrivit unor surse democrat-liberale, numărul prim-vicepreşedinţilor ar urma să fie redus în această lună de la patru la doar unul sau s-ar putea opta pentru înfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv. Pasul înapoi făcut de conducerea PDL are loc pe fondul discuţiilor pe care Traian Băsescu le-a avut cu democrat-liberalii din Guvern în ultimele zile pe tema negocierilor cu FMI. Discuţiile par a fi fost dublate şi de negocieri cu miză politică: Cu două mandate prezidenţiale la activ şi cu perpsctive viitoare doar de premier, şeful statului va atrage asupra sa oprobiul populaţiei anunţând în locul Guvernului atât de hulitele măsuri anticriză ce vor fi propuse FMI şi amână remanierea, fie pentru sfârşitul anului, fie pentru anul viitor. De cealaltă parte, Boc, împreună cu miniştrii Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu renunţă la pretenţia alegerii pe liste a plutonului fruntaş al PDL şi se dau la o parte pentru impunerea omului dorit de Băsescu ca prim-vice sau preşedinte executiv la Convenţia Naţională din iunie, susţin sursele citate.

Pe fondul negocierilor cu FMI şi a măsurilor de reducere cheltuielilor anunţate de Băsescu, ministrul Economiei, Adriean Videanu poate răsufla uşurat: perspectiva remanierii sale a fost îndepărtată la Cotroceni în urma unui troc perfectat de Emil Boc cu şeful statului. Diligenţele sale dese la Cotroceni, cot la cot cu premierul Emil Boc, au dat rezultate.

Boc şi restul vechii gărzi se obligă să modifice din nou, în această lună sau cel mai târziu la începutul lunii iunie, conţinutul Statutului într-un Colegiu Director în sensul fie eliminării celor patru posturi de prim-vicepreşedinţi, fie reducerii la doar o singurăfuncţie de acest gen. În schimb, Băsescu nu se mai gândeşte la remaniere în acest an.

O altă variantă de lucru analizată în aceste două zile de liderii PDL este transformarea funcţiei de prim-vicepreşedinte într-una de preşedinte executiv, aşa cum exista deatfel în vechiul statut al PD de dinaintea fuziunii cu PLD.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a dat deja tonul reaşezării în pozişţie de drepţi a vetranilor democraţi în faţa pretenţiilor prezidenţiale. El a anunţat vineri că nu este de acord cu înfiinţarea a patru funcţii de prim-vicepreşedinţi şi algerea lor pe listă la nivelul conducerii centrale a PDL. În opinia lui Oltean, un post de prim-vicepreşedinte sau de preşedinte executiv ales uninominal este îndeajuns pentru a asigura un înlocuitor de drept al preşedintelui PDL.

"Eu sunt unul dintre cei care susţin, în ultimă instanţă, desfiinţarea celor patru posturi de prim-vicepreşedinţi şi menţinerea unui post de preşedinte executiv sau prim-vicepreşedinte care să fie înlocuitorul de drept al preşedintelui şi alegerea prin vot uninominal a tuturor funcţiilor care constituie Biroul Permanent Naţional (BPN)", a spus Oltean.

Potrivit surselor citate, şeful statului are în vedere susţinerea candidaturii unui politician din generaţia tânără pentru acest post. Reprezentanţii din fostul PLD şi tinerii aduşi de Băsescu din afara partidului au prins din nou aripi şi fac lobby în partid pentru atragerea voturilor colegilor democrat-liberali, un comportament politic dealtfel de aşteptat. Cel care va deveni prim-vice sau preşedinte executiv va fi secundantul lui Boc şi pe viitor, chiar succesorul acestuia, dacă Băsescu va intenţiona la un moment dat să reîmprospăteze conducerea acestei formaţiuni.

Liviu Negoiţă, Roberta Anastase, Gheorghe Falcă şi chiar Elena Udrea sunt doar câteva din numele vehiculate în PDL ca posibili ocupanţi al locului doi în partid cu binecuvântarea Cotroceniului şi cu acceptul resemnat al vechilor democrat-liberali. Singurul câştig pentru veteranii democraţi l-ar reprezenta păstrarea lui Vasile Blaga ca secretar general al partidului pentru următorii ani.


Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close