Antena 3 CNN Politică Băsescu: ?Politica de vecinătate activă", unul din pilonii viziunii de relaţii externe în 2010

Băsescu: ?Politica de vecinătate activă", unul din pilonii viziunii de relaţii externe în 2010

Băsescu: ?Politica de vecinătate activă", unul din pilonii viziunii de relaţii externe în 2010
Sursa foto: Traian Bãsescu
20 Ian 2010   •   12:17

Preşedintele Traian Băsescu va face în noul său mandat din ?politica de vecinătate activă? unul din pilonii ideii sale de relaţii interne. Şeful statului a declarat miercuri, îndebutul întâlnirii anuale cu şefii Misiunilor Diplomatice acreditaţi în România că dinamismul, continuitatea şi respectarea angajamentelor vor reprezenta elementele cheie ale relaţiilor sale externe, în timp ce unul dintre piloni va fi "o politică de vecinătate activă".
"Cuvintele cheie ale politice româneşti în noul meu mandat vor fi dinamismul, continuitatea, valorificarea oportunităţilor, pragmatismul, predictibilitatea, respectarea anagajamentelor, multilateralismul eficient şi solidaritatea, iar pilonii care vor susţine această politică sunt participarea energică la proiectul european, o relaţie transatlantică solidă şi o politică de vecinătate activă", a afirmat Băsescu.
Preşedintele a atras atenţia că "elementul de noutate" în noul său mandat îl constituie situaţia României faţă de România din 2005- "diferenţa fundamentală fiind aceea între o ţară încă aspirantă la statutul de membră a UE şi un stat membru cu drepturi depline interesat să îşi crească ponderea şi influenţa în afacerile Uniunii".
Preşedintele Băsescu a mai remarcat că 2009 a fost unul al contrastelor: debut cu două conflicte majore - cel din Gaza şi criza gazelor - şi final reprezentat de un succes pentru Europa- intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: România
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close