Antena 3 CNN Politică Băsescu: repet referendumul dacă românii nu vor fi informaţi

Băsescu: repet referendumul dacă românii nu vor fi informaţi

Băsescu: repet referendumul dacă românii nu vor fi informaţi
14 Noi 2007   •   20:13

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu poate spune dacă e mai important între alegerile europene sau referendumul pentru uninominal. Din punct de vedere politic semnificaţia euroalegerilor este extrem de mare, deşi ele nu trebuiau să aibă loc în noiembrie, crede şeful statului. Invitat la Realitatea TV, Băsescu a spus că a observat că pe liste apar mulţi tineri de calitate, dar care probabil nu au nicio şansă să ajungă europarlamentari.

?Voi repeta referendumul dacă românii nu vor fi informaţi şi dacă prin sistemul de organizare va fi blocat. O cercetare sociologică mă va lămuri dacă românii au venit la vot pentru că nu au vrut sau pentru că nu au fost informaţi?, a precizat Traian Băsescu.

"NU E O BUCURIE SĂ MERG LA TVR"
?Am cerut TVR într-o scrisoare oficială să-mi acorde timp de antenă. Nu e cea mai mare bucurie a mea de a merge la TVR, dar aş merge în fiecare seară pentru a-i informa pe români?, a spus şeful statului. Sistemul electoral propus de mine este identic cu cel din Franţa şi nu va mai permite introducerea pragului electoral, a declarat Băsescu.

"PARLAMENTUL ŞI-A PIERDUT CREDIBILITATEA"
Societatea românească şi-a pierdut gradual încrederea în politicieni, în Parlament şi instituţii, datorită comportamentului clasei politice. Nivelul de încredere în Parlament este foarte scăzut iar sistemul electoral trebuie schimbat, în opinia preşedintelui Băsescu.

"ROMÂNII NU SUNT INFORMAŢI DESPRE UNINOMINAL"
Dacă secţiile de votare ar fi fost comasate atunci costurile cu referendumul nu ar fi fost atât de mari, dar Guvernul a refuzat acest lucru, susţine şeful statului. "Băsescu a spus că nu crede că românii nu vor veni la vot dacă vor fi informaţi. Ei nu sunt informaţi despre referendum. Românii vor uninominal din 2004?, a arătat şeful statului.

"NU SUNTEM OBIŞNUIŢI CU DEMOCRAŢIA"
?Noi nu suntem obişnuiţi cu democraţia. Vă revoltă cheltuielile pentru referendum şi faptul că cer opinia românilor?, a declarat preşedintele. Băsescu a spus că nu crede că românii nu vor veni la vot dacă vor fi informaţi. Ei nu sunt informaţi despre referendum. Românii vor uninominal din 2004?, a arătat şeful statului.

"VOTUL UNINOMINAL ÎMPARTE RESPONSABILITATEA"
?Sistemul uninominal a dat oameni care au avut 2-3 mandate consecutive precum Gheorghe Falcă sau Radu Mazăre care au făcut ceva pentru oraşele lor. Votul uninominal măsoară capacitatea oamenilor de afaceri şi nu capacitatea presei de a scrie despre asta?, a mai spus Traian Băsescu.

?Sistemul uninominal nu e perfect şi nu garantează că vom avea oameni perfecţi în politică, dar e o garanţie că se va produce o schimbare. Sunt convins că politicienii infractori nu vor fi votaţi. Votul uninominal împarte responsabilitatea la doi?, a declarat preşedintele.

"SUNT PROFUND ATAŞAT DE PD"
?Mă voi duce la toate partidele dacă voi fi invitat la lansarea candidaţilor pentru PE, dar recunosc că sunt profund ataşat sufleteşte de PD, cu toate acestea nu am făcut campanie pentru democraţi?, susţine Băsescu.

Anca Bundaru, Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close