Antena 3 CNN Politică Băsescu: România nu va recunoaşte independenţa Kosovo

Băsescu: România nu va recunoaşte independenţa Kosovo

Băsescu: România nu va recunoaşte independenţa Kosovo
14 Dec 2007   •   16:46

Kosovo şi viitorul Uniunii Europene au fost principalele subiecte pe agenda Consiliul European de iarnă, care a reunit vineri, la Bruxelles, toţi liderii Uniunii. La finalul reuniunii, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România nu va recunoaşte independenţa Kosovo, în lipsa unei rezoluţii ONU. ?Solicitarea noastră a fost ca, la acest consiliu, să se ia decizia politică de creare a unei forţe a UE care să asigure stabilitatea în Kosovo?.

?În eventualitatea unei decizii pe care noi nu o dorim, România nu ar putea răspunde cerererii unui stat pe care nu îl recunoaşte. Iar Uniunea Europeană a fost de acord?, a precizat preşedintele. ?Atât Priştina, cât şi Kosovo sunt în Europa. Statutul lor trebuie să aibă în vedere în primul rând faptul că sunt parte a Europei?, a încheiat şeful statului.

Liderii Uniunii au stabilit că blocul comunitar îşi va asuma responsabilitatea pentru a găsi o soluţie la situaţia din Kosovo. Ei au precizat însă că o decizie privind viitorul statut al provinciei sârbeşti se va lua luna viitoare. România şi Cipru nu vor recunoaşte o independenţă unilaterală a Kosovo. În schimb, preşedintele francez Nicholas Sarkozy a dat de înţeles Serbiei că are un viitor în Uniunea Europeană, dacă va respecta drepturile omului şi independenţa Kosovo.

La summit s-a discutat şi despre muncitorii extracomunitari. S-a decis crearea unui program pilot, pentru absorbţia forţei de muncă din ţările din afara Uniunii, în special din Republica Moldova şi din Insulele Capului Verde. ?Este evident că noi am susţinut intens Moldova?, a declarat Băsescu.

Consiliul European de iarnă marchează finalul de mandat al Portugaliei la preşedinţia rotativă a Consiliului. În ianuarie, Portugalia va preda mandatul Sloveniei.

Antena 3

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close