Antena 3 CNN Politică Băsescu: scăderea natalităţii afectează grav România

Băsescu: scăderea natalităţii afectează grav România

Băsescu: scăderea natalităţii afectează grav România
18 Sep 2007   •   10:23

?În ultimii 17 ani, populaţia României s-a redus în mod accentuat, cauzele fiind migraţia internaţională şi, mai ales, reducerea natalităţii?. Astfel şi-a început Traian Băsescu discursul la prima conferinţă internaţională din România cu tema ?Populaţia României ? Încotro??, care are loc la Sibiu. Preşedintele a subliniat că, potrivit statisticilor, ?în România nu se mai poate asigura nici măcar simpla înlocuire a celor care trăiesc?. Pentru a asigura o constantă a numărului populaţiei, fiecare femeie ar trebuie să nască doi copii. ?Nu se mai naşte azi decât un singur copil la o femeie?. În aceste condiţii, există previziuni care arată că în România vor fi 16,7 milioane de locuitori în 2050, 15,9 în 2075 şi 8,5 milioane în 2100?.

La manifestarea de la Sibiu se va prezenta Cartea Verde a Populaţiei României care analizează evoluţia demografică. Experţii în domeniu vor încerca să găsească soluţii la problemele privind populaţia şi dezvoltarea ţării. Manifestarea a fost organizată de Senat şi Fondul ONU pentru Populaţie, în colaborare cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

În discursul ţinut luni, cu ocazia introducerii programului pensiilor private, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat extrem de îngrijorat în privinţa situaţiei natalităţii din România. Ţara noastră este singura din Uniunea Europeană în care pensionarii sunt mai mulţi decât salariaţii, a precizat şeful statului. "Nu stăm extrem de roz prin natura evoluţiilor din punct de vedere al natalităţii. România va avea în 2050, 145 de beneficiari de pensii la 100 de persoane aflate în câmpul muncii, dacă nu se reuşeşte lansarea unor politici de îmbunătăţire a indicelui de natalitate", a avertizat Băsescu, aflat la o conferinţă legată de introducerea pensiilor private, anunţă Curentul.

Statisticile expuse de şeful statului sunt îngrijorătoare, au recunoscut şi o serie de specialişti prezenţi în sală. Asta deşi "opţiunea generaţiei tinere pentru fondurile private este de natură să garanteze un venit consistent şi sigur la momentul la care vor ajunge la vârsta de pensionare", a mai precizat preşedintele.

×
Parteneri
Guvernul taie 50% din sporurile bugetarilor care nu atrag bani europeni
x close