Antena 3 CNN Politică Băsescu şi Oprescu, candidaţi la preşedinţie. Ambii confirmă, indirect sau prin intermediari

Băsescu şi Oprescu, candidaţi la preşedinţie. Ambii confirmă, indirect sau prin intermediari

Băsescu şi Oprescu, candidaţi la preşedinţie. Ambii confirmă, indirect sau prin intermediari
20 Aug 2009   •   11:28

Anul 2000 a adus schimbări majore în viaţa politică românească, schimbări ale căror urmări se văd şi astăzi. Atunci, pe ultima sută de metri, Traian Băsescu şi-a anunţat candidatura la Primăria Capitalei. Favorit în cursă era doctorul Sorin Oprescu, aproape sigur de victorie la acea vreme. Băsescu a răsturnat calculele hârtiei şi, după o intrare la milimetru în turul doi, a reuşit să câştige finala şi să devină Primar General. Era începutul unei cariere fulminante, care avea să-l aducă patru ani mai târziu în fotoliul de la Cotroceni. În schimb, după înfrângerea de atunci Oprescu a ieşit din viaţa politică. Cel puţin până anul trecut, când a revenit în forţă câştigând mandatul de Primar General al Capitalei, mandat pe care i l-a suflat Băsescu în 2000.

La alegerile prezidenţiale de anul acesta se pare că vom avea parte de o reeditare a finalei din 2000. Deşi, până acum, nici Traian Băsescu, nici Sorin Oprescu nu şi-au anunţat oficial candidatura la alegerile prezidenţiale, anturajul celor doi sau chiar propriile declaraţii lasă să se înţeleagă faptul că amândoi vor face acest pas. E doar o chestiune de timp şi strategie până când anunţul privind intrarea în cursa pentru Cotroceni va deveni oficial.

Sorin Oprescu: "Cum va fi voinţa poporului"

Astfel, Sorin Oprescu, după ce nu a negat acum puţin timp posibilitatea de a candida la preşedinţie, a devenit brusc mult mai ferm într-o vizită de lucru pe şantier. "Cum va fi voinţa poporului...", a declarat doctorul Oprescu, răspunzând întrebărilor insistente ale jurnaliştilor privind candidatura sa din această toamnă. Iar cum voinţa poporului e greu de contrazis în declaraţii, acest anunţ seamănă deja cu o lansare în cursa prezidenţială. Mai mult, surse din anturajul lui Sorin Oprescu spun că el este deja susţinut de o parte din liderii PSD grupaţi în jurul lui Ion Iliescu, în ciuda faptului că acest partid are un candidat propriu. Sorin Oprescu ar urma totuşi să candideze ca independent, poziţie care i-a purtat noroc la ultimele alegeri locale.

SORIN OPRESCU: NU EXCLUD CANDIDATURA LA PREZIDENŢIALE


Udrea anunţă candidatura lui Băsescu

De cealaltă parte, preşedintele Traian Băsescu se lasă şi el greu convins să candideze. Deşi a declarat în mai multe rânduri că nu a luat o decizie privind o nouă candidatură, ultimele deplasări prin ţară îl situează deja în campanie electorală. Ultima confirmare privind candidatura sa vine din partea Elenei Udrea, un apropiat al preşedintelui care nu s-a înşelat până acum niciodată atunci când a anunţat veşti dinspre Cotroceni. Udrea a declarat, în contextul scandalului privind comisa parlamentară în care este audiată, că se încearcă acum compromiterea sa, "o persoană despre care se spune în mod public că ar fi loială şi apropiată preşedintelui Traian Băsescu, cel care este posibil să fie candidatul PDL la prezidenţiale." Spusă de Elena Udrea, această frază echivalează aproape cu confirmarea unei candidaturi a actualului preşedinte, mai ales că declaraţia sa a fost precedată de altele mult mai ferme în acest sens, venite dinspre liderii PDL.

ELENA UDREA DESPRE CANDIDATURA LUI TRAIAN BĂSESCU


Aşadar, în această toamnă Traian Băsescu şi Sorin Oprescu au toate şansele să se întâlnească din nou în alegeri, miza fiind acum preşedinţia România. Alături de cei doi, vor mai candida cu şanse reale de a intra în turul doi Mircea Geoană, din partea PSD şi Crin Antonescu, din partea PNL. Se anunţă aşadar o luptă extrem de strânsă în procente.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close