Antena 3 CNN Politică Băsescu: UE va face faţă extinderii prin Tratatul de reformă

Băsescu: UE va face faţă extinderii prin Tratatul de reformă

Băsescu: UE va face faţă extinderii prin Tratatul de reformă
19 Oct 2007   •   19:41

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, vineri, o declaraţie de presă după participarea la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene, desfăşurată la Lisabona. Noul tratat de reformă aduce mai multe elemente importante: UE capătă personalitate juridică, se extind competenţele Parlamentului European, se măreşte rolul parlamentelor naţionale şi va intra în funcţiune votul cu dublă majoritate din 2014, a spus şeful statului. Documentul dă putere Uniunii de a face faţă extinderii, crede Băsescu.

Traian Băsescu a precizat că tratatul de reformă stabileşte competenţele UE în 3 segmente: exclusive pentru UE, partajate între UE şi statele membre şi exclusive pentru statele membre.

Cele cinci competenţe exclusive ale UE sunt politica vamală, stabilirea regulilor de concurenţă necesare funcţionării pieţei interne, politica monetară în zona euro, conservarea resurselor biologice marine şi politica comercială comună, a anunţat Traian Băsescu.

Structura Comisiei Europene va fi schimbată din 2014, va avea un număr de membri egal cu două treimi din numărul statelor membre. De asemenea, o noutate o reprezintă apariţia funcţiei de preşedinte al CE, a spus Băsescu. Tratatul va intra în funcţiune în ianuarie 2009, anul 2008 fiind rezervat ratificării lui.

Fenomenul globalizării trebuie modelat în favoarea cetăţenilor, iar pentru ca acest lucru să se întâmple UE trebuie să impună un set de reguli, a mai spus preşedintelui Băsescu.

Anca Bundaru, Antena3.ro

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close