Antena 3 CNN Politică Bătălia pe Iohannis: PSD îi cere sprijin în turul doi, PNL promite că-l face premier

Bătălia pe Iohannis: PSD îi cere sprijin în turul doi, PNL promite că-l face premier

Bătălia pe Iohannis: PSD îi cere sprijin în turul doi, PNL promite că-l face premier
Sursa foto: Klaus Iohannis
20 Oct 2009   •   10:42

Principalii lideri din opoziţie liberalul Crin Antonescu şi social-democratul Mircea Geoană se luptă să transfere în beneficiul lor cota de popularitate de care se bucură edilul Sibiului, Klaus Iohannis. Ultimele sondaje de opinie au demonstrat că actuala propunere de premier a noii majorităţi se bucură de susţinere în rândul românilor. Tocmai de aceea, Klaus Iohannis a devenit o miză importantă pentru politicieni.

Recent, Mircea Geoană l-a acuzat pe Crin Antonescu că încearcă să-l folosească pe Iohannis ca ?agent electoral?. În aceeaşi ordine de idei, Mircea Geoană a declarat, la Antena 3, că i-a cerut lui Klaus Johannis să îl sprijine în turul doi al alegerilor prezidenţiale, deoarece acesta este un lider "influent, care aduce multe voturi". Spre deosebire de omologul său liberal, social-democratul i-a comunicat edilului Sibiului că nu îi poate garanta că după alegerile prezidenţiale îl va pune prim-ministru.

"Poate multă lume a fost surprinsă de gestul meu. Vine un rival în campanie, dl Antonescu, vine cu o propunere şi ditamai partidul şi ditamai alianţa spun că este o idee bună. Nu ascund faptul că am avut discuţii cu dl Iohannis, am fost la Sibiu de mai multe ori, am vorbit cu domnia sa, pot să spun acum, că suntem în direct şi am vorbit de transparenţă, că i-am cerut să mă sprijine în turul doi şi, evident, fiecare are dorinţa şi interesul electoral să meargă la lideri influenţi, aduce foarte multe voturi, a câştigat cu 80% în Sibiu, are o influenţă în zona de centru a Transilvaniei foarte, foarte mare (...)", a declarat Mircea Geoană.

GEOANĂ DESPRE IOHANNIS


Dacă Antonescu a anunţat că Iohannis va fi prima sa opţiune pentru postul de premier în cazul în care va ajunge la Cotroceni, liderul PSD s-a arătat mai rezervat, el arătând că i-a comunicat dej primarului Sibiului că nu îi poate garanta ce va fi după 6 decembrie. "A fost foarte clar şi este mai mult decât onorant pentru dl Iohannis, care acceptă să intre într-un joc cu şanse reduse. Are şanse reduse să fie numit prim ministru de către dl Băsescu (...) Am un răspuns onest, pe care l-am spus şi i l-am spus şi dlui Iohannis....Şi i-am spus: nu am cum, pentru că asta este politica, să vă spun că această înţelegere poate să mergă dincolo de 6 decembrie, pentru că ar fi necinstit din partea mea să spun un lucru pe care nu îl pot garanta. Nu îl poţi garanta, pentru că este vorba în primul rând să câştigi, în al doilea rând, să existe o majoritate, în al treilea rând, să existe un consens cu privire la un candidat de prim ministru", a explicat Mircea Geoană.

Liderul PSD a ţinut să-i mulţumească lui Klaus Iohannis pentru că a acceptat să candideze pentru postul de premier al României. ?Este foarte clar şi mai mult decât onorant pentru Iohannis să accepte să intre într-un joc în care are şanse reduse de reuşită. Îi mulţumesc că a intrat în meci greu şi şi-a pus reputaţia la bătaie?.

Liderul PSD a subliniat că va exista o negociere intensă după turul doi şi că nu poate garanta nici măcar "unui coleg din partid" că va fi prim ministru. "Şi această discuţie a fost extrem de bărbătească şi de clară cu domnul Iohannis şi de aceea îl apreciez pe zi ce trece tot mai mult, pentru că înţelege care este regula jocului în politică. A, poţi să încerci să spui: este o imagine pozitivă, m-ar avantaja în campanie - da şi să spui mai departe... Dar ar fi, din punctul meu de vedere, o chestiune, o promisiune care are un risc de a nu fi onorată", a conchis Geoană.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Categoria de români care va primi 1.500 de lei în plus la pensie
x close