Antena 3 CNN Politică Berceanu: Guvernul nu are o prioritate la autostrăzi, ci în a trece anul

Berceanu: Guvernul nu are o prioritate la autostrăzi, ci în a trece anul

Berceanu: Guvernul nu are o prioritate la autostrăzi, ci în a trece anul
Sursa foto: berceanu transporturi
23 Feb 2009   •   12:47

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, părea a avea cel mai bănos dintre toate ministerele guvernului PSD-PDL. Înainte de finalizarea bugetului, investiţiile în infrastructură erau considerate ca prioritatea numărul unu.
Cu toate acestea, el recunoaşte, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei că ?priorităţile noastre n-au fost niciodată autostrăzile, nici măcar anul acesta. În declaraţii, poate, dar în realitate, nu! Prioritatea este când pui banii, atunci se vede. Iar anul ăsta, guvernul nu are o prioritate la autostrăzi?.
El sublinia că guvernul şi-a propus doar să reuşească să traverseze acest an şi drept dovadă dădea şi cei circa 600 milioane de euro care au fost alocaţi pentru autostrăzi, în condiţiile în care ?pentru a expropria terenul necesar construirii autostrăzii Bucureşti-Ploieşti pe primii 20 de kilometri costă 100 şi ceva de milioane?. Cu toate acestea, el crede că există soluţii pentru a avea ?câteva mii de kilometri în şapte-opt ani?.
Pentru a remedia această situaţie, ministrul crede că ?autostrada trebuie întâi făcută şi după aia plătită de cei care o utilizează?, iar toate tronsoanele ar putea fi concesionate.
Referindu-se la marea ?durere? a contractelor de autostrăzi, anume relaţia cu Bechtel, ministrul arăta că, dacă nu se acceptă propunerile făcute către compania americană, ?îmi iau toate riscurile şi o să vreau să opresc acest contract la iarnă. Dacă până la iarnă nu ajungem la un acord ne oprim de tot, că şi aşa nu avem bani. Facem în altă parte autostrăzi. Ne oprim, ne judecăm doi ani, pierdem nişte bani, 60-70 de milioane. Ei ne prăjesc de nişte sume mai mari dacă lucrăm. Dar poate chiar câştigăm. Noi cu banii pe care-i avem oricum facem autostrăzi, numai că facem în altă parte?.
Pe de altă parte, ministrul admite că acel contract cu Bechtel a fost dictat mai mult politic, şi nu economic, fiind oarecum impus. Întrebat de ce s-a lucrat la aceast legătură şi nu la culoarul patru european, Berceanu a replicat sec: ? chestiunea a fost legată de admiterea în NATO?.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close