Antena 3 CNN Politică Boc şi Geoană, criticaţi în propriile partide că nu au "coloana tare" în coaliţie

Boc şi Geoană, criticaţi în propriile partide că nu au "coloana tare" în coaliţie

Boc şi Geoană, criticaţi în propriile partide că nu au "coloana tare" în coaliţie
Sursa foto: Emil Boc, Mircea Geoanã
01 Sep 2009   •   19:00

Liderii celor două partide de guvernare Mircea Geoană şi Emil Boc au avut ieri viaţă grea în şedinţele avute cu proprii parlamentari. Dacă unii lideri din teritoriu i-au reproşat, la şedinţa Colegiului Director, preşedintelui de partid că este prea moale în relaţia cu partenerul de guvernare, social-democraţi precum Ion Iliescu, Victor Ponta sau Adrian Năstase i-au imputat lui Geoană că permite PDL-ului şi premierului Boc să facă din PSD cârpa de şters pentru pantofii lor, susţin surse din ambele partide aflate la putere. Suprinzător este faptul că liderii celor două formţiuni se bucură de o imagine de ?duri? tocmai în rândurile ?partenerului? rival.

Emil Boc a ieşit aseară destul de nervos din şedinţa avută cu liderii din teritoriu convocaţi la lucrările în cadrul Colegiului Director al PDL. Surse prezente la lucrări ne-au declarat că nu au fost puţini cei care i-au reproşat premierului că nu conduce cu mână forte, că nu dă dovadă de coloană vertebrală în relaţiile cu partenerul PSD şi că permite acestora să devină prea aroganţi numai ca să aibă linişte la Palatul Victoria înainte de alegerile prezidenţiale. Unii şefi de filialele s-au plâns că în teritoriu sunt nevoiţi să suporte o serie de abuzuri şi încălcări de către partenerii din PSD a protocolului local de guvernare şi au solicitat lui Boc să apere mai bine interesele aleşilor din judeţe.

În cealaltă tabără, acuzaţiile au fost mult mai dure. În şedinţa BPN care a precedat reuniunea conducerii PSD cu grupurile parlamentare, Geoană a avut de îndurat încă o dată criticile preşedintelui de onoare al partidului, Ion Iliescu, în timp ce Emil Boc este perceput ca un ?vătaf care se comportă cu noi ca nişte slugi?, susţşin surse social-democrate. Afirmaţia îi aparţine ministrului pentru relaţia cu Parlamentul Victor Ponta, exasperat de modul în care partenerii din PDL îi tratează pe social-democraţi ca slugi pe ?propria lor moşie? în şedinţele biroului coaliţiei.

Iliescu către Geoană: ?Ce mama naibii, nu eşti în stare să-l iei de mână pe Boc??

Încurajat de plângerea şi reproşurile indirecte formulate de Ponta, liderul de onoare al PSD, Ion Iliescu i-a cerut lui Geoană să nu contribuie la transformarea PSD ?în cârpa de şters pe jos? a PDL.

?Unde ne este demnitatea? Nu suntem cârpa de şters a nimănui, cu atât mai puţin a PDL-ului? a tunat Iliescu, îndreptându-şi rapid tirada verbală asupra lui Geoană. ?Ce mama naibii, nu eşti în stare să-l iei de mînă pe Boc să-l tragi deoparte şi sa puneţi problemele pe masă odată? Aveţi nevoie de avizul lui Băsescu? De ce nu vă duceţi la el ca să vorbiţi?? s-a enervat Iliescu, amintindu-şi că Geoană nu a onorat promisiunea făcută la reuniunea pesedistă de la Turnu Măgurele de a-i impune şefului statului să medieze o întâlnire cu Boc pentru a soluţiona problemele divergente pe care se confruntă membrii coaliţiei de guvernare. La acea vreme liderul PSD a lansat această cerere către Cotroceni, însă discuţia tete-a-tete în trei nu a avut niciodată loc.

Cu unii proprii miniştri sătui de comportamentul omologilor PDL şi un Iliescu iritat peste poate, vechii contestatari ai alinţei PSD-PDL, Adrian Năstase şi Liviu Dragnea au propus din nou scoaterea partidului de la guvernare, invocând relaţia imposibilă care caracterizează actuala stare de lucruri în coaliţia de guvernare.

Curentul proguvernare din PSD este însă în continuare prea puternic pentru ca o asemenea idee să fie luată în seamă, drept urmare ideea nu s-a bucurat de asentimentul conducerii partidului şi nici măcar a lui Mircea Geoană, angrenat în cursa pentru Cotroceni şi stânjenit de povara huvernării de care nu se poate disocia.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană Emil Boc
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close