Antena 3 CNN Politică Cât valorează anul acesta punga electorală? Cadourile nu trebuie să depăşească 10 lei

Cât valorează anul acesta punga electorală? Cadourile nu trebuie să depăşească 10 lei

Cât valorează anul acesta punga electorală? Cadourile nu trebuie să depăşească 10 lei
Sursa foto: Foto: lideruldeopinie.ro
de M.Z.    |    06 Noi 2012   •   22:59

Candidaţii la alegeri nu vor mai putea oferi alegătorilor alimente, băuturi sau produse din tutun, ci doar mărfuri nealimentare în valoare de până la 10 lei şi obiecte de propagandă electorală precum calendare, pixuri, brichete, DVD-uri, tricouri, pungi, mănuşi inscripţionate cu însemne electorale.

Noua regulă a fost introdusă de Guvern prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de marţi, a anunţat ministrul de Interne, Mircea Duşa.

El a arătat că legislaţia actuală stabileşte că tentativa, promisiunea şi darea de bani şi obiecte de folosinţă în scopul determinării alegătorilor de a vota într-un fel sau altul se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani, fiind însă exceptate "obiectele cu caracter simbolic", care nu erau însă definite.

Prin ordonanţa de urgenţă aprobată marţi, Guvernul a detaliat care sunt obiectele ce pot sau nu pot fi folosite în campania electorală. Astfel, în categoria bunurilor interzise au fost incluse alimentele, băuturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun sau mărfurile nealimentare, exceptate fiind doar materiale şi obiecte de propagandă electorală precum afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor.

Sunt exceptate şi alte obiecte de propagandă electorală inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără însă să poată face parte din categoria alimentelor, băuturilor alcoolice sau nealcoolice şi produselor din tutun.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că limitarea de către Guvern la 10 lei a valorii obiectelor care pot fi oferite alegătorilor în campanie poate să împiedice cumpărarea voturilor, dar şi abuzuri ale organelor de urmărire penală, de tipul celor înregistrate după referendumul de demitere a preşedintelui.

uvernul a reglementat prin ordonanţă de urgenţă ce este şi ce nu este şpaga electorală... Maria Toader are mai multe informaţii.
(LIVE)

×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare
Parteneri
Horoscop 2 octombrie 2023. Creativitate şi succes
x close