Antena 3 CNN Politică Cazare decontată pentru secretarii de stat şi magistraţii care se mută în alte locuinţe decât RA-APPS

Cazare decontată pentru secretarii de stat şi magistraţii care se mută în alte locuinţe decât RA-APPS

Cazare decontată pentru secretarii de stat şi magistraţii care se mută în alte locuinţe decât RA-APPS
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    11 Iun 2013   •   17:24
Parlamentarii sunt darnici cu banii publici numai când vine vorba despre demnitari. Deputaţii au respins, marţi, înfiinţarea unui muzeu Constantin Brâncuşi, în schimb au fost mărinimoşi atunci când au discutat Ordonanţa prin care Guvernul a restrâns foarte mult numărul celor care au dreptul la o locuinţă de serviciu din fondul de protocol. 

Printre demnitarii care îşi pierd acest privilegiu se află şi secretarii de stat. Deputaţii au decis însă că Guvernul le va deconta acestora închirierea unei locuinţe.

Secretarii de stat, subsecretarii de stat şi magistraţii, cărora li se permite să rămână în locuinţele de serviciu RA-APPS doar cel mult trei luni de la data numirii în funcţie, vor beneficia în continuare de decontarea cheltuielilor de cazare, şi la alte case, în limita unui plafon decis de Guvern.
 
Prevederea a fost stabilită, marţi, de Camera Deputaţilor, care a adoptat în această formă ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern în primăvara acestui an privind reglementarea statutului locuinţelor aflate în administrarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Ordonanţa prevede în continuare că miniştrilor, inclusiv persoanelor care ocupă funcţii asimilate celei de ministru şi miniştrilor delegaţi, pe durata mandatului, respectiv secretarilor de stat şi persoanelor care ocupă funcţii asimilate celei de secretar de stat li se pot atribui temporar imobile cu destinaţia de locuinţă de serviciu din fondul locativ aflat în administrarea RA-APPS. 

Este însă menţinută şi prevederea conform căreia contractele de închiriere pentru miniştri, inclusiv asimilaţii acestora şi miniştri delegaţi, se încheie pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de a fi prelungite prin act adiţional până la încheierea mandatului, în timp ce contractul secretarilor de stat încetează după trei luni de la data numirii în funcţie.
 
Comisiile de administraţie şi juridică au introdus mai multe amendamente la ordonanţă, eliminând plafonul de 18.600 lei anual în limita căruia cheltuielile de cazare sunt acoperite din bugetele instituţiilor în care lucrează chiriaşii şi stabilind că acest plafon va fi decis anual prin hotărâre a Guvernului.
 
În acelaşi timp, s-a stabilit că persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică numite, respectiv viceprim-ministru, ministru de stat, ministru şi ministru delegat, precum şi funcţii asimilate celei de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora, care trebuie să părăsească locuinţele de serviciu RA-APPS după trei luni de la numirea în funcţie şi nu deţin în proprietate exclusivă sau în coproprietate imobile în municipiul Bucureşti, vor beneficia în continuare, pe durata mandatului, de decontarea cheltuielilor de cazare.
 
De decontarea în continuare a cheltuielilor de cazare vor beneficia, ca şi până în prezent, magistraţii, precum şi înalţii funcţionari publici, pe durata raportului de serviciu, obligaţi la rândul lor să se mute acum din locuinţele RA-APPS.
 
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.







 

 

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close