Antena 3 CNN Politică CCR deliberează pe tema conflictului Parlament-Preşedinţie, sesizat de PSD

CCR deliberează pe tema conflictului Parlament-Preşedinţie, sesizat de PSD

CCR deliberează pe tema conflictului Parlament-Preşedinţie, sesizat de PSD
Sursa foto: CCR
11 Noi 2009   •   10:11

Curtea Constituţională (CC) ia în discuţie, miercuri, conflictul de natură constituţională dintre Parlament şi şeful statului, în urma unor sesizări formulate de liderul social-democrat Mircea Geoană privind decretele prin care au fost numiţi interimari la ministerele conduse de PSD.
Depuse în a doua jumătate a lunii octombrie, sesizările preşedintelui PSD vizează modul în care a fost înlocuit Dan Nica la Ministerul de Interne cu Vasile Blaga, dar şi numirea celorlalţi interimari numiţi pentru portofoliile guvernamentale rămase vacante în urma retragerii PSD de la guvernare.
Liderul PSD invocă articolul 85, alineatul 3 din Constituţie, potrivit căruia "dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) (n.r. - revocarea şi numirea miniştrilor) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru".
Demersul liderului PSD se referă la decretul prezidenţial 1358 prin care Nica a fost înlocuit de Blaga la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Un alt demers, separat, vizează opt decrete prezidenţiale, de la 1361 la 1368, privind interimatele la Educaţie, IMM, Muncă, Mediu, Agricultură, Sănătate, Externe şi la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close