Antena 3 CNN Politică CCR: Varianta privind cvorumul de participare la referendum asigură o reprezentativitate suficientă în a conferi forţa voinţei populare

CCR: Varianta privind cvorumul de participare la referendum asigură o reprezentativitate suficientă în a conferi forţa voinţei populare

CCR: Varianta privind cvorumul de participare la referendum asigură o reprezentativitate suficientă în a conferi forţa voinţei populare
de S.T.    |    04 Iul 2013   •   20:18
Varianta de reglementare a cvorumului de participare la referendum, respectiv de cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, asigură o reprezentativitate suficientă în a conferi deciziei adoptate forţa care reflectă voinţa populară, astfel încât suveranitatea poporului, consacrată la art. 2 din Constituţie, să nu fie afectată în vreun fel, susţine Curtea Constituţională a României.

CCR a publicat motivarea deciziei din 26 iunie referitoare la Legea de modificare şi completare a Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi a constatat că dispoziţiile referitoare la scăderea pragului de prezenţă sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

CCR arată în motivare că referendumul oferă poporului posibilitatea de a controla puterea şi modul de exercitare a acesteia, precum şi posibilitatea de a media probleme extrem de importante de natură politică, scrie Agerpres.

Din analiza textelor constituţionale în vigoare şi a actelor internaţionale în materie, Curtea constată că prevederile din Constituţie nu dispun expres cu privire la un anumit prag de participare la vot. 

Victor Ponta: Recensământul arată că a fost atins cvorumul de prezenţă la referendumul pentru demiterea preşedintelui

"Curtea nu a identificat vreun text care să impună ori să recomande un cvorum de participare la referendum, toate dispoziţiile constituţionale făcând referire la stabilitatea legislaţiei electorale, inclusiv cea cu privire la referendum. (... ) Prin urmare, reglementarea sau modificarea condiţiilor privind validarea referendumului este de competenţa exclusivă a legiuitorului, numai acesta fiind cel îndreptăţit potrivit art. 73 alin. (3) lit. d) din Constituţie să reglementeze organizarea şi desfăşurarea prin lege organică a acestui instrument de consultare populară", se spune în document. 

Instanţa menţionează că legea dedusă controlului reglementează, sub aspectul condiţiilor de validitate a referendumului, pe lângă micşorarea cvorumului de participare la 30%, şi condiţia potrivit căreia "rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorate permanente". 

Traian Băsescu trebuia demis la referendum. Potrivit INS, cvorumul a fost atins

"Prin urmare, pentru validarea referendumului este necesară întrunirea acestor două condiţii minimale, ceea ce reprezintă un mod de securizare a reprezentativităţii votului la referendum de natură să satisfacă şi condiţiile impuse prin jurisprudenţa anterioară a Curţii Constituţionale", subliniază judecătorii. 

Curtea reţine că legea nu prevede obligaţia cetăţenilor de a participa la referendum, ci doar dreptul acestora, iar Constituţia consacră dreptul de vot, şi nu obligaţia de a vota, astfel că ţine de voinţa fiecărui cetăţean de a decide în mod liber dacă îşi exercită acest drept. 

Oamenii lui Băsescu, învinşi în CCR. Zegrean, Morar şi Minea vor cvorum de 50%


 
 

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close