Antena 3 CNN Politică Chiuariu demisionează din funcţia de ministru al Justiţiei

Chiuariu demisionează din funcţia de ministru al Justiţiei

Chiuariu demisionează din funcţia de ministru al Justiţiei
09 Dec 2007   •   13:43

Tudor Chiuariu a susţinut duminică o declaraţie de presă prin care a anunţat că renunţă la funcţia de ministru al Justiţiei. Joi, surse oficiale declarau că ministrul l-ar fi informat pe premier că ia în calcul posibilitatea demisiei. O zi mai târziu, vineri, preşedintele Băsescu făcea un apel public pentru demiterea lui Chiuariu, pe motiv că începerea urmăririi penale împotriva unui ministru în funcţie ar dăuna imaginii României.

Conferinţa de presă organizată duminică de Tudor Chiuariu s-a constituit într-un răspuns adresat direct preşedintelui Traian Băsescu. De altfel, Chiuariu şi-a început declaraţiile cu formula ?Domnule Băsescu?. El a lansat o serie de atacuri dure la adresa şefului statului, căruia i-a reproşat că declanşează "conflicte fără obiect" şi i-a transmis că "vremea populismului şi învrăjbirii în politica românească se apropie de sfârşit". Ca răspuns la apelul lansat de preşedinte vineri, Chiuariu a declarat că nu se consideră vinovat cu nimic, că refuză să participe ?la mascarada? creată de Băsescu şi că nu se va lăsa intimidat.

Cu toate acestea, Tudor Chiuariu a anunţat că îşi va prezenta demisia luni dimineaţă. ?Sunt liniştit şi încrezător. Nu depind de funcţia politică şi nu sunt intimidat. Voi renunţa la funcţie, însă am o promisiune: atunci când această înscenare ridicolă va lua sfârşit, mă voi întoarce pentru a duce la bun sfârşit ceea ce am început şi pentru a termina reforma în justiţie?, a spus Chiuariu.

Deputatul PSD Victor Ponta a catalogat drept penibile declaraţiile de duminică ale lui Tudor Chiuariu, despre care crede că a fost "un personaj nepotrivit într-un loc nepotrivit şi într-un moment nepotrivit". Ponta consideră că demisia ministrului nu rezolvă problemele cu care se cofruntă justiţia şi că este momentul ca toate forţele politice din România să facă un pact pentru salvarea justiţiei, care, după părerea sa, se află în acest moment în stare de colaps.

De asemenea, Victor Alistar, director executiv al Transparency International, a declarat că demisia anunţată a ministrului Chiuariu "este un gest menit să pună la adăpost justiţia şi Ministerul Justiţiei de atragerea unui conflict de natură politică" şi a ţinut să precizeze că Uniunea Europeană nu intervine în problemele interne ale ţărilor membre, dar că va monitoriza evoluţia ţării noastre în domeniul justiţiei.

Pe de altă parte, ministrul liberal al Transporturilor, Ludovic Orban, nu consideră că decizia anunţată duminică este suficient de bine motivată şi apreciază pozitiv activitatea lui Chiuariu în funcţia de ministru al Justiţiei.

După ce a apreciat puterea lui Tudor Chiuariu de a înţelege că "adevărata reformă în justiţie începe cu reformarea procedurilor judiciare", vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a remarcat că el a făcut şi numeroase greşeli pe parcursul mandatului în funcţia de ministru al Justiţiei.

"Este nevoie de un guvern responsabil, este nevoie de un om responsabil numit în această funcţie, care să aibă o viziune şi completă şi responsabilă cu privire la justiţie", a încheiat Lucian Bolcaş.

După demisia lui Tudor Chiuariu, PNL trebuie să găsească urgent un nou titular pentru postul de ministru al Justiţiei. Surse liberale vorbesc despre două nume: Norica Nicolai, senator PNL, şi Renate Weber, proaspăt europarlamentar al aceluiaşi partid. Contactată de Antena 3, Renate Weber a declarat că eventualitatea numirii sale în funcţia de ministru al Justiţiei nu poate fi luată în calcul, întrucât chiar luni îşi va prelua posturile din cele două comisii în care va lucra la Bruxelles.

În schimb, Norica Nicolai a fost în cărţi de nenumărate ori pentru preluarea unor posturi de ministru, însă şefii PNL au ezitat de fiecare dată. Decizia cu privire la înlocuitorul lui Chiuariu ar putea fi luată chiar duminică seară, când conducerea PNL va avea o întâlnire informală pe această temă.

MINISTRUL CHIUARIU ŞI-A ANUNŢAT DEMISIA DIN FUNCŢIE

RĂSPUNSUL LUI CHIUARIU LA ACUZELE ADUSE DE TRAIAN BĂSESCU

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close