Antena 3 CNN Politică Chiuariu: Influenţa politică asupra procurorilor vine dinspre preşedinte

Chiuariu: Influenţa politică asupra procurorilor vine dinspre preşedinte

Chiuariu: Influenţa politică asupra procurorilor vine dinspre preşedinte
30 Sep 2007   •   02:34

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, susţine că influenţele politicului asupra procurorilor vin mai ales din partea preşedintelui. În opinia sa, anchetele DNA reprezintă o hartă a simpatiilor politice ale instituţiei. Dacă ministrul le-a reproşat magistraţilor că vor să cenzureze deciziile politice, magistraţii au acuzat puterea politică de ingerinţă în justiţie.

Chiuariu îşi continuă răfuiala cu preşedintele Traian Băsescu şi cu DNA la o reuniune dedicată statutului procurorului. El a spus că experienţa ultimilor ani a arătat că influenţa politică asupra procurorilor vine mai ales din partea preşedintelui, mai mult decât dinspre ministrul Justiţiei. De cele mai multe ori cel de-al doilea este un interpus al primului, a adăugat ministrul care s-a referit la cazurile Iliescu - Stănoiu şi Băsescu - Macovei. Independenţa parchetelor este discutabilă, cu atât mai mult cu cât procurorii au fost numiţi prin interviu, nu prin concurs.

Tudor Chiuariu spune că anchetele DNA marchează o adevărată hartă a simpatiilor politice ale instituţiei. Ministrul a explicat că deciziile politice pot fi sancţionate într-un singur mod, prin votul populaţiei, şi nu pot fi supuse unui vot de legalitate.

Schimbul de acuzaţii a avut loc la o conferinţă internaţională pe tema justiţiei. La întâlnire au au participat ministrul Justiţiei, organizaţiile avocaţilor şi magistraţilor, dar nu şi procurorul general al României sau reprezentanţi ai CSM.

Antena 3

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close