Antena 3 CNN Politică Cine își poate cumpăra vechime în muncă 2021: "Am legiferat această cumpărare de vechime retroactivă"

Cine își poate cumpăra vechime în muncă 2021: "Am legiferat această cumpărare de vechime retroactivă"

Peste 5000 de români şi-au cumpărat până la maximum șase ani de vechime în muncă pentru că trebuiau să iasă la pensie şi aveau anumite goluri în activitate.

Cine își poate cumpăra vechime în muncă 2021: "Am legiferat această cumpărare de vechime retroactivă"
de Mia Lungu    |    23 Mar 2021   •   16:39

Și anul acesta poate fi cumpărată vechime iar şeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat într-un interviu acordat pentru Antena 3 ce trebuie să facă cei care doresc să completeze cu ani de cotizație dosarul de pensie.

Câţi români şi-au cumpărat vechime 

5.128 de persoane 
50 de milioane de lei 

Cine își poate cumpăra vechime în muncă

  • oricine are goluri în cartea de muncă 
  • vârsta minimă: peste 18 ani 
  • perioada în care poţi cumpăra vechime: nedeterminată 
  • perioadă maximă cumpărată: 6 ani 

Exemplu: 6 ani de vechime: 23.200 de lei. Plata se face şi eşalonat 

"Am legiferat această cumpărare de vechime retroactivă. Este vorba despre orice beneficiar care doreşte să îşi deschidă un drept de pensie şi nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege: fie de realizare a stagiului minim, 15 ani, fie maxim de cotizare de 35 de ani.", a precizat, pentru Antena 3, Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii. 

"Dacă nu au stagiu de cotizare, au posibilitatea să cumpere vechime. Daca înainte, pe vechiul act normativ se dădea posibilitatea sa îți iei pe ultimii 5 ani, noi am lasat această posibilitate ca indiferent de perioadă, de la 18 ani să poți să cumperi, indiferent de perioadă. Să nu mai condiționăm din ultimii 5 ani - 10 ani, maximum 6 ani de zile." a mai spus acesta.

×
Subiecte în articol: vechime în muncă
Parteneri
Horoscop 26 septembrie 2023. Scorpionii îşi ascultă intuiţia
x close