Antena 3 CNN Politică Cioloş a solicitat UE să stabilească obiectivele politicii agricole comune

Cioloş a solicitat UE să stabilească obiectivele politicii agricole comune

Cioloş a solicitat UE să stabilească obiectivele politicii agricole comune
28 Oct 2007   •   14:29

Ministrul agriculturii cere Uniunii Europene să stabilească obiectivele politicii agricole comune, înainte de a lua o decizie asupra bugetului. România se alătură astfel unui demers iniţiat de alte cinci state europene. Dacian Cioloş a afirmat că mai multe state sunt îngrijorate că bugetul va fi redus drastic, din considerente politice.

Demersul celor şase miniştri ai agriculturii, are loc în condiţiile în care Comisia Europeană a anunţat că va întocmi luna viitoare o analiză a agriculturii din statele membre. Semnatarii documentului sunt în cea mai mare parte din zona balcanică şi din Europa de Est, chiar dacă iniţiatorul a fost Italia.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat că principalul argument în favoarea susţinerii acestui demers, este faptul că la nivel mondial preţurile la produsele agricole au crescut foarte mult. De aceea, Uniunea Europeană trebuie să valorifice potenţialul agriculturii, care pentru România este foarte important.

Demersul susţinut de Cioloş, vine în contextul în care România este ameninţată cu activarea clauzei de salvgardare. Ţara noastră ar putea pierde 25% din subvenţiile de care beneficiază din partea Uniunii Europene, dacă nu îşi rezolvă problemele în ceea ce priveşte activitatea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Din partea Uniunii Europene, România ar urma să primească până în 2013 aproximativ 8 miliarde de euro pentru agricultură.

Antena 3

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close