Antena 3 CNN Politică Cioroianu: România nu trebuie să aleagă între SUA şi UE

Cioroianu: România nu trebuie să aleagă între SUA şi UE

Cioroianu: România nu trebuie să aleagă între SUA şi UE
03 Sep 2007   •   09:20

Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a vorbit despre strategia de politică externă a României pe următorii 10 ani la reuniunea ambasadorilor. Acesta aprecizat că noul statut al României trebuie să se reflecte într-o nouă modalitate de exprimare. ?Trebuie să aducem în UE proiecte bine fundamentate şi să ne promovăm interesele proprii,? a spus ministrul. Promovarea intereselor politice nu se realizează numai la Bruxelles, astfel ambasadele din marile capitale europene joacă un rol important, în opinia lui Adrian Cioroianu. Acesta a cerut ambasadorilor valorificarea la maximum a mecanismelor de cooperare bilaterală.

Premierul Tăriceanu a cerut ambasadorilor României în străinătate să abandoneze atitudinea caracterizată de apatie, închistare şi delăsare şi să aducă un plus de energie şi solidaritate în jurul marilor proiecte de politică externă.

În ceea ce priveşte extinderea UE, Cioroianu a declarat că România susţine aderarea statelor din Balcanii de Vest, a Croaţiei şi a Serbiei. De asemenea ministrul a spus că viitorul Turciei nu poate fi disociat de viitorul UE. Tensiunea din regiunea Kosovo trebuie dezamorsată, a mai declarat Adrian Cioroianu.

?România nu trebuie să aleagă între SUA şi UE. Calitatea de membru UE ne oferă un statut privilegiat?, a precizat Cioroianu. Românii au dreptul şi merită să circule liber în lume de aceea ministrul doreşte îmbunătăţirea programului acordării de vize americane.

În privinţa relaţiei cu Rusia, Cioroianu a declarat că este momentul recalibrării şi al pragmatismului. ?Suntem interesaţi ca Republica Moldova şi Ucraina să se orienteze spre Occident?.

Bazinul Mării Negre trebuie să fie un spaţiu de securitate, trebuie să continuăm dialogul cu partenerii importanţi din această zonă, a mai spus ministrul.

România a luptat timp de 17 ani pentru primirea în NATO şi aderarea la UE. Din noua poziţie trebuie să acordăm mai multă atenţie statelor din Orient, în opinia lui Cioroianu. Dispunem de un capital mare de încredere în Asia, nevalorificat. America latină este o altă sursă de investiţii importante. Ministrul a declarat că este dreptul şi datoria României să se angajeze în dialogul între culturi şi civilizaţii şi în protejarea drepturilor omului.

Imaginea externă a României se poate îmbunătăţi cu ajutorul elitelor care se află peste hotare, crede Cioroianu.

ROMÂNIA ARE O NOUĂ POZIŢIE ÎN EUROPA

Anca Bundaru, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close