Antena 3 CNN Politică Clujul e fruncea! Oraşul lui Boc, reprezentat în Guvern de oamenii premierului şi ai grupului Rus

Clujul e fruncea! Oraşul lui Boc, reprezentat în Guvern de oamenii premierului şi ai grupului Rus

Clujul e fruncea! Oraşul lui Boc, reprezentat în Guvern de oamenii premierului şi ai grupului Rus
Sursa foto: Orasul Cluj
14 Ian 2009   •   13:36

Grupul PSD de la Cluj a suferit o înfrângere grea prin retragerea spijinului politic al partidului pentru ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea unul din exponenţii acestui grup de interese. Proaspăta sa demisie din fruntea MAI lasă descoperiţi o serie de oameni numiţi la acest minister de fostul ministru, cu concursul şi asentimentul grupului de la Cluj. Suspectat că este mai apropiat de interesele PD-L decât de cele ale PSD, acest grup, care gravitează în jurul lui Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Ilie Sârbu, a beneficiat din plin de împărţirea funcţiilor guvernamentale în cadrul noului guvern Boc. De altfel Clujul şi politicienii care orbitează în jurul acestui nucleu politic are pentru prima dată în ultimii ani o largă reprezentare la nivelul noului Executiv.
Poziţii cheie în Guvern pentru membrii Grupului de la Cluj
Numirea lui Emil Boc ca premier, dar şi aripa ocrotitoare a aşa-zisului Grup social-democrat de la Cluj a servit pentru mulţi politicieni locali ca o perfectă rampă de lansare spre Palatul Victoria. Alţi membri din PD-L şi PSD s-au folosit de faptul că gravitau în jurul celor două cercuri de putere clujene pentru a prinde şi ei un loz câştigător spre o demnitate publică la nivel central. Ilie Sârbu, George Maior, Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Vasile Puşcaş sunt doar câteva nume care datorează numirile lor influenţei factorului politic de la Cluj la nivel guvernamental.
Intrat într-un con de umbră în ultimii ani, grupul PSD de la Cluj, condus de Ioan Rus şi Vasile Dâncu are în prezent motive de mulţumire. Chiar dacă Oprea a fost mazilit din fruntea MAI, alte trei ministere sunt conduse de apropiaţi ai social-democraţilor clujeni, în timp ce la nivelul secretarilor de stat şi a unor agenţii guvernamentale au fost instalate personaje cunoscute spaţiului politic clujean.
Cel mai cunoscut, datorită şi scandalului intern de care este legat numele său, este proaspătul demisionar din postul de ministru al Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea. Numit în unele cercuri şi ambasadorul grupului de la Cluj la Bucureşti, Oprea îşi datorează cariera lui Adrian Năstase şi, ulterior, aripii Rus-Dâncu din partid. Prefect al Capitalei şi ministru în fostul Cabinet Năstase, Oprea a primit la aceea vreme filiala Ilfov a PSD. A participat la debarcarea lui Năstase, instrumentată de clujeni pentru instalarea lui Mircea Geoană. În perioada de opoziţie a finanţat PSD şi Grupul de Cluj împrumutându-l pe Ioan Rus cu 100.000 euro. Ultimile numiri făcute la nivelul MAI care au dat peste cap planurile colegilor de partid i-au adus acuzaţii de colaborare cu PD-L şi cu preşedintele Traian Băsescu, retragerea sprijinului politic al PSD, demisia din funtea MAI şi, posibil, chiar excluderea din rândurile social-democrate.
Plecarea lui Oprea de la MAI după un sejur de douăzeci şi ceva de zile lasă vulnerabili o serie de oameni ai grupului clujean numiţi în posturi de control al unor instituţii subordonate acestui minister. Revenit şi ca membru al grupului de la Cluj, la DGIPI, Virgil Ardelean este primul pe lista de curăţenie pe care PSD o va pune în aplicare prin ministrul interimar, Dan Nica. Ardealean a ocupat şefia Serviciului de Informaţii Secrete al Ministerului de Interne ? Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Informativă (DGIPI), timp de aproape 9 ani, în perioada 1998 ? 2007, fiind unul din favoriţi lui Rus, fost ministru de Interne. Repunerea sa în fruntea acestui serviciu de către noul ministru Gabriel Oprea, fără acordul lui Mircea Geoană care era în concediu în Statele Unite, a iscat un adevărat scandal în PSD, rămânerea sa în acest post devenind problematică. Miza controlului acestui serviciu este semnificativă: peste 50% din toate informaţiile la nivel naţional sunt adunate chiar de DGIPI, restul de date vin de la alte ministere, precum ministerul Mediului, ministerul Turismului, ministerul Economiei, ceea ce face din şeful ?Doi şi-un sfert?, unul dintre cei mai influenţi oameni.
Şi clujeanul Toma Rus, pus de Oprea în funcţia de adjunct al şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică este pe fărăş, susţin surse din PSD. Considerat la Cluj omul PNL, dar apropiat sferei de interese din jurul lui Ioan Rus, anchetat în 2007 de DNA, Toma Rus nu este agreat nici măcar de liderii PD-L Cluj. Rus fusese promovat în 2007 de Guvernul Tăriceanu la Bucureşti în funcţia de adjunct al Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog.
Un alt post negociat de grupul de la Cluj din PSD cu Gabriel Oprea a fost, se pare, cel al chestorului Nelu Pop, tot clujean. Pop ar fi urmat să fie păstrat în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Debrcarea lui Oprea dat peste cap planurile politicienilor clujeni.
Cristian Diaconescu, actual ministru de externe nu este străin de iţele politice ale colegilor de partid ardeleni. După răcirea relaţiilor cu Geoană, devenit preşedinte al partidului, Rus a încercat să-l promoveze pe Diaconescu ca o posibilă alternativă pentru şefia PSD şi candidat la preşedinţie. Eşecul candidaturii acestuia la localele pentru primăria Capitalei a făcut ca Diaconescu să fie tras momentan pe linie moartă în aşteptarea unor vremuri mai bune, care au venit prin numirea sa în fruntea Externelor.
Actualul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta împărtăşeşte nu numai interese comune cu pesediştii clujeni dar şi relaţii de rudenie. Fostul protejat al lui Adrian Năstase, îl are ca socru pe Ilie Sârbu actualul ministru al Agriculturii şi unul din membrii de marcă al grupului clujean, iar Gabriel Oprea şi George Maior, directorul SRI sunt naşii copiilor săi.
Pentru socrul său, Ilie Sîrbu, se anunţă vremuri grele. Surse social-democrate susţin că liderii partidului intenţionează să-l schimbe de la Agricultură pentru a-l aduce în postul de vicepremier, în condiţiile în care Dan Nica, actualul ocupant al acestei funcţii ar putea fi investit ca ministru la MAI. O asemenea mutare nu este pe placul lui Sârbu care ar da un minister bogat, cu multe fonduri bugetare şi comunitare pentru o demnitate mai mult onorifică.
Vasile Puşcaş a fost primul clujean numit într-o funcţie importantă de Emil Boc. Fostul negociator al României cu UE din perioada 2000 - 2004, dorit pentru profesionalismul său de defuncta Alianţă D.A. ca ministru al Integrării Europene, Puşcaş conduce în prezent Departamentul pentru Afaceri Europene. Până la parlamentarele din noiembrie, a fost deputat al PSD, însă a pierdut duelul cu Marius Nicoară, principalul său contracandidat pentru un fotoliu de senator.
Pe lângă alura de bun profesionist construită de-a lungul anilor, George Maior, directorul SRI, a fost susţinut din spate de Rus şi Co. pentru prinderea acestui post pe vremea când Geoană mai asculta încă de cei care-l instalaseră în fruntea PSD. Fost ambasador, ministru la Apărare şi fost şef de Cabinet al lui Geoană, numirea lui Maior a fost fluturată la aceea vreme ca o formă de dovedire a independenţei şi democratizării serviciilor secrete.
Colaboratorii lui Boc, aduşi la Palatul Victoria
În tabăra PD-L mai mulţi apropiaţi clujeni ai noului premier, Emil Boc fac parte din echipa de conducere a executivului. Şefa de cabinet a primului ministru este Ştefania Ferencz, fost director în primăria Cluj-Napoca şi cea mai fidelă colaboratoare a lui Boc. Tot Ştefania Ferencz se ocupă temporar şi de relaţia cu mass-media a cabinetului primului ministru. Cu ceva vreme în urmă, presa locală clujeană relata că ar fi semnat în locul lui mai multe documente, atunci când acesta nu se afla în primarie.
Un alt clujean ocupă în prezent şefia cancelariei lui Emil Boc. Este vorba despre Cătălin Baba, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii "Babes-Bolyai", intrat recent în Partidul Democrat-Liberal. Boc a coloborat îndeaproape cu fostul său coleg de catedră, în perioada mandatului de edil al Clujului.
Constantin (Toni) Dascălu, unul dintre oamenii apropiaţi afaceristului clujean Arpad Paszkany a fost numit ca secretar de stat la ministerul Transporturilor. În Guvernarea Alianţei PNL-PD, ?Dreptate şi Adevăr?, Dascălu a mai fost secretar de stat pe segmentul SNCFR. De această dată el are în subordine atât infrastructura feroviară, cât şi cea aeriană.
Un alt lider al filialei judeţene PD-L Cluj, Liderul PD-L, Cristian Haiduc, a fost numit secretar de stat în Ministerul IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Tot un personaj din anturajul afaceristului clujean dar şi al lui Emil Boc, consilierul local Dan Lazăr a prins un loc de consilier în cadrul cancelariei primului-ministru. Presa a scris la un moment dat că din postura de consilier local, Lazăr ar fi facilitat, beneficiind şi de binecuvantarea fostului primar Emil Boc, alocarea a milioane de lei din bugetul local către clubul de fotbal patronat de Arpad Paszkany.
Chiar dacă nu se ocupă de atribuţiile Executivului, un alt clujean care a venit în Bucureşti pentru o funcţie de conducere este Virgil Andreieş. Fostul şef al Curtii de Apel Cluj este noul şef al Consiliului Superior al Magistraturii.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Cluj Emil Boc Ioan Rus guvern
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close