Antena 3 CNN Politică Coaliţia PSD-PDL, fisurată: Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, respinsă

Coaliţia PSD-PDL, fisurată: Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, respinsă

Coaliţia PSD-PDL, fisurată: Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, respinsă
Sursa foto: Camera Deputaþilor
10 Sep 2009   •   14:11

Nu a trecut nici o săptămână de când liderii PDL au început să-şi acuze partenerii social-democraţi de guvernare că nu le mai susţin iniţiativele legislative şi coaliţia se află în pragul unui nou scandal mutat de această dată în legislativul României. Parlamentarii PSD s-au raliat celor ai PNL şi UDMR din comisia de statut pentru a face front comun miercuri seară împotriva unei iniţiative PDL care le ameninţă pensiile privilegite stabilite prin legea actuală. După opt luni de tergiversări, majoritatea membrilor acestui for au preferat să adopte un raport de respingere la propunerea privind eliminarea pensiilor privilegiate ale parlamentarilor. Repreezntanţii Pdl din respectiva comisie acuză chiulul colegilor şi tergiversarea procedurilor parlamentare în acest caz şi ameninţă cu o posibilă asumare a răspunderii Guvernului pe această lege.
Parlamentarii democrat-liberali Sulfina Barbu şi Gelu Vişan i-au acuzat, joi, pe colegii de comisie din PSD, PNL şi UDMR că au optat să-şi apere privilegiile votând un raport de respingere la propunerea privind eliminarea pensiilor privilegiate ale parlamentarilor, deşi acest proiect legislativ beneficia deja de un aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ şi un punct de vedere favorabil al Guvernului.
Pensie de magistrat pentru parlamentari
Proiectul îşi propune modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor, prin calcularea pensiilor aleşilor în conformitate cu prevederile legii nr. 19/ 2000 privind sistemul public de pensii, aplicat tuturor contributorilor la acest sistem public de pensii.
În prezent însă, senatorii şi deputaţii beneficiază de pensiii speciale, similare cu cele ale magistraţilor, respectiv 80% din ultima indemnizaţie pe care parlamentarul a încasat-o înainte de a ieşi la pensie, la care se adaugă îalte procente în funcţie de numărul de mandate pe care acesta le-au avut în Legislativ. Cu cât parlamentarul a trecut prin mai multe sesiuni legialstive cu atât cuantumul pensiei sale se poate apropia de cea a indemnizaţiei de senator sau deputat, care, în prezent, se ridică la peste 5000 de ron.
Chiul şi tergiversări de opt luni
Semnată de 101deputaţi şi senatori democrat-liberali, iniţiativa legislativă a fost depusă încă Parlament în luna februarie, dar problema delicată abordată a făcut ca evoluţia acestuia prin procedurile parlamentare să tot fie tergiversată.
Democrat-liberala Sulfina Barbu i-a acuzat pe parlamentarii PSD, PNL şi UDMR că, timp de opt luni de zile, au tergiversat dezbaterea acestei propuneri legislative în comisia de statut, fie invocând lipsa unui regulament de funcţionare al comisiei, fie chiulind pentru a suspenda lucrările din lipsă de cvorum.
De altfel, comisia de statut s-a reunit doar de 10 ori, susţin parlamentarii PDL, în condiţiile în care trebuia să lucreze în şedinţă cel puţin o dată pe săptămână. "Vă închipuiţi ce s-ar fi întâmplat dacă Guvernul venea în Parlament cu legea salarizării unice, fie ar fi modificat-o în totalitate fie ar fi ţinut-o în dezbatere cel puţin trei ani de acum încolo", a subliniat Sulfina Barbu.
Asumarea răspunderii, o soluţie
Parlamentarul PDL a sugerat că în acest conditii, singura cale ca Guvernul să treacă legile privind reforma statului este prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului.
Deputatul PDL Gelu Vişan, membru în comisia de statut a susţinut cî în discuţiile avute cu ceilalţi membri ai comisiei în absenţa presei a reieşit faptul că nu se doreşte calcularea pensiei după modelul aplicat tuturor românilor, pe motiv că s-ar face o mare nedreptate parlamentarilor, care ar trebui să aibe o lege specială privind pensionarea.
Parlamentarii PDL au mai acuzat discursul duplicitar al parlamentarilor PSD, PNL şi UDMR, care una declară public şi alta fac în practică, dând comportamentul acestora ca exemplu pentru modul în care parlamentul ar funcţiona ca o frână în privinţa adoptării reformelor statului.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close