Antena 3 CNN Politică Contrapropuneri PSD, la varianta PNL, Klaus Johannis: Un economist sau un magistrat de prestigiu

Contrapropuneri PSD, la varianta PNL, Klaus Johannis: Un economist sau un magistrat de prestigiu

Contrapropuneri PSD, la varianta PNL, Klaus Johannis: Un economist sau un magistrat de prestigiu
Sursa foto: Mircea Geoanã, Crin Antonescu
13 Oct 2009   •   20:29

Social-democraţii nu au de gând să dea satisfacţie liderului PNL, Crin Antonescu şi să susţină propunerea acestuia de numire a primarului Sibiului, Klaus Johannis, ca premier independent. Surse social-democrate ne-au declarat că liderii merg la noua rundă de negocieri cu PNL cu două noi propuneri de premieri: fie susţinerea unui economist recunoscut pe plan internaţional, fie instalarea unui magistrat de prestigiu, ca o garanţie pentru asigurarea corectitudinii desfăşurării alegerilor prezidenţiale. Surse social-democrate susţin însă că în spatele acestei contraoferte se regăsesc considerente de ordin electoral. Astfel, social-democraţii se tem că o eventuala susţinere în bloc de către Opoziţie a propunerii lui Crin Antonescu ar putea aduce deservicii electorale propriului candidat la prezidenţiale, Mircea Geoană principalul contracandidat al liderului liberal pentru un loc în turul doi spre Cotroceni, în timp ce Antonescu s-ar putea poziţiona mai bine pentru intrarea în turul doi prin atragerea votului ardelenilor din rândurile cărora l-a ales pe Johannis.

De aceea, liderii PSD au decis să propună în negocierile din această seară cu PNL două variante posibile de premier: or un prim-ministru din zona economică, specialist recunoscut internaţional şi apreciat ca atare, capabil să vină cu soluţii anticriză eficiente, fie un premier din rândurile magistraturii ca posibilă garanţie pentru desfăşurarea corectă a alegerilor.
Social-democraţii au în minte pentru prima soluţie numele reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu sau al lui Florin Georgescu, venit din zona BNR, dar nu se vor hazarda să-i arunce prea rapid pe masa negocierilor, seara aceasta fiind rezervată tatonării intenţiilor şi reacţiilor liberale la propriile propuneri.

Alte surse social-democrate susţin însă că strategia PSD are la bază considerente de ordin electoral. Cu Crin Antonescu şi Mircea Geoană angrenaţi ca rivali în cursa prezidenţială pentru Cotroceni, strategii partidului nu privesc cu ochi buni tentativa liderului liberal de a se erija în şeful Opoziţiei prin ultimele sale iniţiative. Antonescu a fost cel care a anunţat că PNL va veni cu o nouă moţiune de cenzură. După picarea Guvernului Boc 2 la votul de încredere al Parlamentului, tot el a preluat iniţiativa anunţând că PNL vrea un premier independent în persoana edilului Sibiului, Klaus Johannis.
Or toate aceste propuneri sunt privite ca o ameninţare pentru şansele electorale ale lui Mircea Geoană de intrare în turul doi, susţin sursele citate. ?Nu putem risca ca Antonescu să obţină capital politic suplimentar înainte de alegeri? ne-au declarat sursele citate.

Mai mult, unii social-democraţi din staff-ul de campanie al liderului PSD se tem ca propunerea lui Antonescu, de numire a unui primar ardelean ca şef al viitorului Executiv, să nu atragă simpatizanţi chiar din zona Ardealului, fisurând fieful considerat ca fiind tradiţional al PDL şi al preşedintelui Traian Băsescu.

Cum UDMR şi minorităţile au arătat că apreciază propunerea PNL drept viabilă în actualul context politic, PSD riscă să se trezească izolat în Opoziţie. În aceste condiţii, social-democraţilor le-ar surâde mai curând varianta numirii de către Băsescu a unui alt premier din zona PDL, un scenariu care le-ar oferi posibilitatea să atace imaginea acestuia pentru a crea impresia unui candidat obsedat de controlul organizării scrutinului prezidenţial şi care le-ar putea permite să bată în continuare monedă pe eşecul PDL în a combate actuala criză economică.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Crin Antonescu Mircea Geoană
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close