Antena 3 CNN Politică Contre preşedintele Camerei-PSD pe imaginea Parlamentului. Anastase: Nu mă cenzuraţi pe mine ca şi deputat

Contre preşedintele Camerei-PSD pe imaginea Parlamentului. Anastase: Nu mă cenzuraţi pe mine ca şi deputat

Contre preşedintele Camerei-PSD pe imaginea Parlamentului. Anastase: Nu mă cenzuraţi pe mine ca şi deputat
Sursa foto: Roberta Anastase
01 Iun 2010   •   17:54

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase s-a contrat luni, în cadrul şedinţei de Bioru Permanent al acestui for legislativ cu social-democratul Mircea Duşa, iritată de faptul că deputatul i-a cerut să dea mai multă importanţă imaginii Parlamentului şi să nu mai facă declaraţii despre prestaţia acestuia fără consultarea grupurilor parlamentare. Duşa a sugerat că aprecierile preşedintelui Camerei despre activitatea legislativului nu ar fi cu ajutat cu nimic imaginea acestei instituţii, ci dimpotrivă a accentuat caracterul negativ al percepţiei opiniei publice. Nervoasă, Anastase i-a cerut lui Duşa să nu mai încerce niciodată să o cenzureze pe ea ca deputat.

?Şi dumneavoastră, doamnă preşedinte, şi noi, membrii Biroului permanent, trebuie puţin să mai şi apărăm această instituţie. Dumneavoastră sunteţi şefa acestei instituţii şi trebuie să apăraţi puţin imaginea acestui Parlament. Sigur că trebuie să facem reduceri, reducem cheltuielile, vom lua măsurile care vor trebui luate, dar nu tot timpul, pe lângă ceea ce apare în presă, să mai alimentăm şi noi cu tot felul de informaţii referitoare la imaginea negativă a Parlamentului. Eu chiar sâmbătă eram într-un oraş minier.(...) Şi ce mi-a dat să-mi audă urechile n-aş putea să vă relatez aici sau aş putea, dar n-aş face-o, legat de clasa politică şi de imaginea clasei politice, nu numai a măsurilor. Acolo erau oameni, pe lângă membrii de partid, când mergi într-o localitate. Nu este de glumit, domnule, pentru că ceea ce am auzit acolo nu era la adresa mea, dar nu sunt lucruri care se spun aici. Dar în contextul a ceea ce am auzit acolo, vreau să spun că dumneavoastră şi noi toţi trebuie să apărăm puţin şi imaginea aceasta a Parlamentului şi rugămintea, acum chiar este o rugăminte directă, nu mai faceţi afirmaţii legate de Parlament până nu vă consultaţi cu grupurile parlamentare. Şi dumneavoastră sunteţi un deputat în cei 334 şi consultaţi grupurile parlamentare şi apoi faceţi afirmaţii? i-a atras atenţia Duşa lui Anastase, potrivit stenogramei de şedinţă din data de 31 mai.

Iritată că i se pune în cârcă meritul agravării imaginii Parlamentului în ochii populaţiei, Anastase i-a cerut lui Duşa să nu-şi mai permită niciodată să încerce să o cenzureze pe ea ca deputat.

?Aş aprecia foarte mult să nu mă cenzuraţi pe mine ca şi deputat în Parlamentul României.Şi o să vă rog să vorbiţi în dreptul dumneavoastră? a reacţionat şeful Camerei.

Duşa şi-a continuat însă atacul, apreciind că datoria preşedintelui Camerei este şi de a apăra imaginea acesteia.
?Nu vă cenzurez. Eu vorbesc de imaginea Parlamentului. Pentru că şi dumneavoastră, ca şef al acestei instituţii, eu ştiu că un şef îşi apără instituţia? a pus sare pe rană deputatul PSD.
În replică, Anastase a amintit asistenţei că ea a fost cea care a cerut presei să nu se mai ia punctual de Camera Deputaţilor ?pentru că această instituţie este prima instituţie din România care a avut curajul să se apuce să facă nişte reduceri cu adevărat?.
?Şi până când toate celelalte instituţii din statul român nu-şi vor face planul lor de restructurări, până atunci să nu se mai zică nimic de Camera Deputaţilor. Da? Este declaraţia pe care eu am făcut-o? a subliniat Anastase adresându-se lui Duşa.
?Nu trebuie să vă justificaţi. Eu sunt un tip destul de echilibrat, ştiţi treaba asta. Dar mă doare când ajung în teritoriu şi văd ce se spune despre această instituţie.Şi scăpăm anumiţi porumbei din gură, după aceea nu ştim cum să o întoarcem şi sigur că, până la urmă, dăm socoteală toţi. De aceea, rugămintea era ca, atunci când ieşim la presă şi spunem ceva, s-o facem după ce consultăm şi grupurile parlamentare, că este şi referitor la statutul fiecărui deputat?, a încercat să pareze Duşa, reluând subiectul cererii sale iniţiale.
Insistenţa deputatului social-democrat a scos-o din sărite pe Anastase, care i-a recomandat să se uite mai întâi în curtea propriilor parlamentari PSD atunci când vorbeşte de comportament care contravine imaginii Camerei.

?Dar să le spuneţi asta tuturor membrilor PSD. Haideţi, domnule Duşa!  Cu consultarea grupurilor se poate face în marja limitei sau a libertăţii noastre, a fiecăruia dintre noi, de parlamentari. Chiar o să vă rog să faceţi precizarea exact la ce vă referiţi, ca să discutăm concret. Haideţi să discutăm concret, pentru că vă permiteţi să faceţi nişte atacuri şi cu asta-basta? a propus nervoasă parlamentara PDL.
Duşa a izbucnit şi el în momentul în care unul din chestorii Camerei, liberalul Dan Motreanu a propus o reducere mai samnificativă a minutelor din abonamentele telefonice pentru personal ?de la 400 la 200, de la 400 la 100 şi de la 200 la 50? în funcţie de categoriile profesionale vizate şi de responsabilităţile lor.
?Domnule Motreanu, ceea ce îi spuneam doamnei preşedinte spun acum şi aici: unii facem chiar prin asemenea afirmaţii rău Parlamentului, că ne-am mai trezit unii: te poţi caza în Bucureşti cu patru mii de lei! Încercaţi să vă cazaţi! Putem să trăim şi cu 50 de minute! Vedeţi, acestea sunt afirmaţii făcute uşor şi după aceea nu ştim cum să le scoatem din apă!? l-a avertizat Duşa.
?Eu aş putea să vin cu propunerea să vină oamenii cu bani de acasă sau să lucreze pe gratis. Problema este dacă lucrurile acestea duc undeva. Adică este foarte uşor să spui ceva fără să ai în spate o argumentare? a intervenit şi liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close