Antena 3 CNN Politică Cristoiu, scenariu-bombă. Cine va câștiga alegerile locale

Cristoiu, scenariu-bombă. Cine va câștiga alegerile locale

Ion Cristoiu afirmă că Opoziţia ar trebui să ameninţe cu boicotul electoral ca să obţină cât mai repede decizia privind desfăşurarea sau nu a alegerilor locale la 27 septembrie. Jurnalistul crede că Guvernul ar trebui să pună în balanţă pericolul reprezentat de COVID-19 şi desfăşurarea în siguranță a alegerilor.

Cristoiu, scenariu-bombă. Cine va câștiga alegerile locale
Sursa foto: Antena 3
de Gabriel Dano    |    30 Iul 2020   •   16:45

„Urgenţa urgenţelor este ca Guvernul să decidă în orele următoare, nu în zilele următoare, dacă se ţin sau nu alegeri. Ca şi USR, PSD trebuie să scrie o scrisoare preşedintelui republicii ameninţănd că nu participă la locale, că boicotează aceste alegeri şi fac un tărăboi internaţional dacă nu se hotărăşte rapid.

Nu poate să decidă numai guvernul. Indiferent dacă se ţin sau nu se ţin, trebuie să aibă loc o reuniune la Cotroceni cu şeful statului, toate partidele parlamentare, premierul, cei de la Autoritatea Electorală Permanentă şi trebuie discutate cele două pericole. Facem campanie şi mergem la vot în condiţiile de risc maxim din perioada stării de urgenţă şi luăm anumite măsuri, dar cu toate aceste măsuri pericolul infectării rămâne mare, deci mergem la vot şi riscăm sănătatea populaţiei sau a celor care merg, sau nu mergem la vot şi nu mai avem probleme cu sănătatea”, susține Ion Cristoiu

"Trebuie puse în balanţă cele două pericole"

„Întrebarea în cazul alegerilor, este dacă nu se ţin acum, omul moare? Trebuie puse în balanţă cele două pericole. Avem infectări contra ţinerii alegerilor. Cât de grav afectează viaţa oamenilor din România amânarea alegerilor faţă de gravitatea riscului de a se infecta. Acest lucru nu trebuie lăsat pe seama Guvernului. Trebuie să decidă cât mai repede dacă se ţin pentru că procesul electoral începe. Noi nu putem începe un proces electoral şi cu o săptămână înainte de alegeri, Guvernul, constatând că stă prost în sondaje zice . Aşa ceva nu există. Mai degrabă le amânăm”, mai spune jurnalistul.

Potrivit jurnalistului, în cazul în care autoritășile iau decizia de a organiza alegerile locale, atunci măsurile de protecţie sanitară în campania electorală şi la vot trebuie stabilite de comun acord cu partidele parlamentare.

„După ce se decide că se ţin, se hotăreşte nişte măsuri de protecţie sanitară. Purtarea măştii, spălatul pe mâini, păstrarea distanţeri sau datul cu dezinfectant sunt suficiente pentru o campanie electorală minim democratică, corectă şi desfăşurăm alegeri? Dacă nu, măsurile care se iau trebuie stabilite de comun acord cu partidele parlamentare pentru că s-ar putea ca anumite măsuri să afecteze democraţia. Vă dau un exemplu. S-a modificat legislaţia şi s-a propus ca pentru lista de susţinători să fie cel puţin 1000 de persoane pentru funcţia de primar. În atmosfera asta de panică, opreşti unul pe stradă, dacă nu te acceptă omul? Şi atunci se poate conveni o modificare rapidă a legislaţiei să se renunţe la semnături sau semnăturile să fie SMS-uri, nu ştiu”, a propus publicistul.

Partidele mici, dezavantajate de lipsa panotajului electoral

Ion Cristoiu adaugă că,ar trebui eliminate restricțiile legate de panotajul electoral, altfel candidații noi nu au nicio șansă să fie cunoscuți și vor câștiga doar partidele foarte puternice.

„În condiţii normale, noi avem o lege care interzice panotajul electoral. O aberaţie, pentru că în campanie panotajul creează atmosfera aia de alegeri. În condiţiile pandemiei, în condiţiile în care nu se fac deplasări în localităţi ale candidaţilor, măcar să-i vedem pe candidaţi, să fie permis panotajul.

Cei loviţi vor fi cei noi - partidele noi, partidele mici, paride gen USR, Pro România, poate chiar şi PMP şi independenţii. Trebui e să capeţi notorietate şi de unde să capeţi dacă nu-ţi dau voie ăştia măcar să fii pe un panou. Deci, legea trebuie modificată, dar nu se mai poate lungi pentru că începe campania, care presupune măsuri de relaxare”, a mai spus Ion Cristoiu.

×
Subiecte în articol: Ion Cristoiu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close