Antena 3 CNN Politică Cum a ajuns Voicu senator: A vrut Vanghelică. Interlopi şi poliţişti, agenţi electorali controlaţi de Almanahe'

Cum a ajuns Voicu senator: A vrut Vanghelică. Interlopi şi poliţişti, agenţi electorali controlaţi de Almanahe'

Cum a ajuns Voicu senator: A vrut Vanghelică. Interlopi şi poliţişti, agenţi electorali controlaţi de Almanahe'
Sursa foto: Marian Vanghelie
27 Mai 2010   •   18:11

Senatorul Voicu explică, într-o discuţie cu judecătorul Cristian Jipa şi senatorul Alexandru Mazăre, că a candidat ca senator şi nu ca deputat, cum fusese în legislatura anterioară, deoarece "Vanghelică" a vrut să fie foarte sigur că ajunge în Parlament şi, ulterior, ministru de Interne. Voicu arată cum se poate obţine un mandat de parlamentar în Ferentari şi Zăbrăuţi, zone de unde Emil Boc a plecat fugărit de comunitatea rromă. Nu şi Voicu, care a avut în spate atât recomndarea interlopilor din zonă, cât şi a poliţiştilor şefi de secţie, care au jucat rolul de agenţi şi chezaşi electorali pentru candidatura acestuia.

Înregistrarea discuţiei dintre cei trei apare în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în finalul anchetei în cazul Voicu, în care mai sunt acuzaţi judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu, document obţinut de MEDIAFAX.

Judecătorul Cristian Jipa, învinuit într-un dosar disjuns de acesta, îl întreabă la un moment dat pe Voicu, fost deputat de Bacău în legislatura 2004-2008, de ce "a schimbat" din deputat în senator.

"Când s-au trecut la aia, Vanghelică a fost, a vrut să fie foarte sigur că ies! Vanghelie nu-şi putea ris... î... ă... cum să zic?, n-a vrut să rişte nicio secundă şi când s-au făcut simulările de către Zgonea. Simulările, a zis că cel mai sigur colegiu la Senat e ăsta, din Bu... tot Bucureştiul", răspunde Cătălin Voicu, conform transcrierii discuţiei, redate în rechizitoriul DNA.

Voicu descrie colegiul în care a fost ales senator, unul "foarte controlat de votanţi de-ai lu' Vanghelie şi inclusiv cu lumea interlopă".

"Pentru că o mare parte din... au treabă cu ei (cu lumea interlopă, n.r.), unde voturi mi-am luat aproape în unanimitate. În zona aia, cea mai rău... cea mai săracă din... Zăbrăuţi, Ferentari, Amurgului... ă... Iacob Andrei... ă ... zonele astea, care sunt... ă... Toporaşi... Iacob Andrei, calci pe seminţe, e ceva... Nu poţi să intri acolo, nici nu mai... nu intră nimeni acolo, am fost singurul parlamentar. A vrut Boc să intre după ce toate alea... Boc să-i facă şi i-au luat ţigăncile alea mari, cu fuste pe ele, de la p... şi au băgat în gură, ŤStai, mă, să-ţi dăm, piticule, f... morţii!ť... Sau îţi dă cu copilu-n cap, de n-ai ce să faci, nu... Deci, acolo n-a, n-a, n-a putut să intre nimeni! Am intrat acolo, toată lumea ştiau din auzite, din descrieri, din astea şi... Au fost băieţii mei de la Poliţie, şefii de secţii şi Vanghelie, care a dat mesaj. I-a chemat şefii de secţie pe toţi... ŤBă, vedeţi, omul ăsta este om care toată ziua, ăsta ne-a ajutat pe noi toţi!ť... Eu am răspuns de Parchetu' din ... toţi erau ba arestaţi, ba băgaţi în banditism, erau tineri şi-am crescut odată cu ei!", explică senatorul Cătălin Voicu circuitul votului în zonele rău famate ale Bucureştiului.

Senatorul Cătălin Voicu mai afirmă că Marian Vanghelie era "direct interesat" ca el să ajungă ministru de interne, prezenţa lui acolo conferindu-i edilului Sectorului 5 "linişte".

"Vanghelie nu că are un interes, este direct interesat în toată povestea asta, să ajung acolo (ministru de Interne, n.r.)! Prezenţa mea la Interne lui îi conferă linişte", îi spune Voicu lui Alexandru Mazăre.

Voicu spune apoi că, într-un final, i-a părut bine că nu a fost el cel desemnat să preia Internele, ci a pierdut lupta din partid în faţa lui Gabriel Oprea, pe atunci membru PSD.

"Tot ce mi-a părut bine e că n-am ajuns ministru, că nu puteam să-mi ţin cuvântul cu ce le promisesem (interlopilor, n.r.). Pentru că mă omora... suna jandarmii. Şi era clară! Că atunci, dacă nu-ţi ţii cuvântul, efectu' e mai rău, colegu'!", le spune Voicu lui Jipa şi lui Mazăre, cu care stătea la masă într-un restaurant din centrul Capitalei.
"Aici, la minister, tre' să te duci când ai banii, tu!", continuă Voicu.

Afirmaţiile lui Voicu pun într-o nouă lumină influenţa pe care primarul sectorului 5, Marian Vanghelie o are atât în cercurile interlope, cât şi în rândurile celor care ar trebui să controleze şi să stopeze factorii infracţionali.

Totodată, înregistrarea discuţiilor lui Voicu îl contrazice pe Vanghelie care, în luna martie, susţinea că nu i-a asigurat un loc în Senat lui Cătălin Voicu, aşa cum se afirmă în stenogramele DNA pe baza cărora se solicită arestarea acestuia.
"Locul nu i l-am asigurat lui Cătălin Voicu. Am avut 40 de candidaţi, înţelegeţi, şi a fost un fel de concurs, au fost aproape 100 de candidaţi care au candidat, înţelegeţi, în Bucureşti, a fost o...cum să zic eu, Bucureştiul este ceva mai atipic, mai complicat, nu e vorba de a asigura un loc lui Cătălin. Aşa şi lui Oana Mizil i-am asigurat un loc, şi liderului de sindicat de la Energie, Chiriţă, i-am asigurat un loc, dacă putem să spunem aşa. Dar nu cred că e vorba de a asigura cuiva un loc", a spus atunci Vanghelie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close