Negocierile de la sfârșitul săptămânii trecute s-au blocat după ce atât Dan Barna cât și Ludovic Orban au revendicat șefia Camerei Deputaților. Șeful USR declară acum că își dorește depășirea blocajului, motiv pentru care Alianța USR-PLUS a venit cu o nouă propunere pentru funcția intens disputată.
"Se percepe că suntem în situația unui blocaj legat de alocarea funcțiilor pe partidea, sau și mai fals, că este o chestiune legată de ambiții personale ale liderilor celor două partide din conducerea coaliției, respectiv a mea și a Domnului Ludovic Orban.
Nu este despre poziții și este exact despre o alocare echilibrată și șansă că această coaliție să devină una care să funcționeze și să meaga mai departe."
Dan Barna: "Îi propun lui Ludovic Orban și lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri"
Am propus mai multe soluții în zilele trecute. Acestea au fost refuzate fie de Ludovic Orban, fie de cei din PNL. Încercăm o nouă soluție, încercăm o nouă deschidere și propunem o altă candidatură la conducerea Camerei Deputaților. O să-l propunem pe Cătălin Drulă."
Liderul USR-PLUS a precizat marți că Alianța își dorește reluarea negocierilor pentru viitorul Guvern: "Îi propun lui Ludovic Orban și lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri dând, în felul acesta, un exemplu fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru viitorul României.
Un Guvern în care premierul, care va fi acela, va avea că vicepremieri liderii celor trei partide din coaliție, va fi un Guvern care arată serios, care va fi credibil și care nu va mai avea nevoie de comitete colaterale pentru luarea deciziei politice.
Va fi un Guvern prin care întradevăr le transmitem românilor că suntem concentrați pe ceea ce înseamnă pandemie, pe găsirea soluțiilor pentru locurile de muncă, pe o coaliție stabilă și asumată de cele trei forțe politice, și nu o coaliție de conjunctură sau întâmplătoare."
După prima rundă de consultări cu partidele câștigătoare la alegerile din 6 decembrie, președintele Klaus Iohannis a decis să nu desemneze un prim-ministru și să le mai dea un răgaz reprezentanților celor cinci partide, după care să se reia discuțiile.
Conform Constituției, Președintele României poate să ceară reluarea consultărilor și trebuie să desemneze un premier din cadrul partidului câștigător sau al majorității.
Premierul propus are la dispoziție 10 zile să își formeze cabinetul și să ceară votul noului Parlament. Abia după ce sunt votați de jumătate plus unu din parlamentari, premierul și Guvernul său își pot începe oficial mandatul.