Antena 3 CNN Politică Dăncilă, replică dură pentru Președinte: Să dea dovadă de responsabilitate

Dăncilă, replică dură pentru Președinte: Să dea dovadă de responsabilitate

Dăncilă, replică dură pentru Președinte: Să dea dovadă de responsabilitate
15 Feb 2019   •   17:46

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat vineri că nu doreşte să comenteze aprecierile făcute de preşedintele Klaus Iohannis în ceea ce priveşte proiectul bugetului de stat, dar a adăugat că şeful statului trebuie să dea dovadă de responsabilitate pe această temă, precum şi în ceea ce priveşte numirea unui titular la Ministerul Transporturilor. 

"De ce mă puneţi pe mine să discut despre ce a spus preşedintele? Cred că preşedintele trebuie să îşi asume ceea ce a spus, să îşi asume şi să dea dovadă de responsabilitate pentru ceea ce face. Şi aici, când vorbesc de responsabilitate, mă refer atât la Ministerul Transporturilor, unde nu avem încă un răspuns, cât şi la bugetul de stat", a arătat prim-ministrul, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului. 

Întrebată dacă se aşteaptă ca Iohannis să trimită Parlamentului spre reexaminare proiectul de buget, după ce au fost reduse alocările serviciilor de informaţii, Dăncilă a replicat că nu sunt "uşor de prevăzut" reacţiile preşedintelui. 

"Credeţi-mă, nu ştiu ce va face domnul preşedinte. Nu ştiu ce va face şi nu am ştiut ce va face, când avem 70 şi ceva de zile în care nu avem doi miniştri. Nu este uşor de prevăzut ce va face preşedintele", a susţinut ea. 

Dăncilă a subliniat că la Ministerul Transporturilor şi la cel al Dezvoltării este nevoie de titulari, în contextul în care trebuie puse în aplicare o serie de proiecte, iar România deţine Preşedinţia Consiliului UE. 

"Eu am discutat cu domnul preşedinte, am sunat atunci, am spus că trebuie să ştiu ce fac cu cele două portofolii. Mai mult, săptămâna viitoare se încheie interimatul. Deci, vă daţi seama că nu este o situaţie confortabilă pentru România, nici în plan intern, pentru că deja avem un buget pe care trebuie să îl punem în aplicare şi aţi văzut că în acest buget avem foarte multe proiecte pentru autorităţi locale, pe infrastructură, investiţii, deci avem nevoie de miniştri titulari. Dar, mai mult, gândiţi-vă că de săptămâna viitoare... Vedeţi ritmul în care se lucrează în cadrul Consiliului UE, un ritm foarte alert şi avem nevoie de miniştri pentru ceea ce avem pe masa de lucru pe agenda europeană. (...) (Preşedintele a spus - n.r.) că o să dea un răspuns. Am văzut un răspuns doar referitor a Olguţa Vasilescu, nu am nici până în prezent un răspuns legat de Ministerul Transporturilor. Deci, mă întrebaţi ce va face preşedintele cu bugetul. Nu ştiu ce va face cu celălalt ministru", a explicat ea. 

Întrebată dacă reducerea bugetelor pentru servicii reprezintă o problemă, Viorica Dăncilă a replicat că Parlamentul este suveran. 

"Eu cred că Parlamentul este suveran. S-a votat în Parlament", a spus ea. 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că bugetul de stat pe 2019 este "făcut pe picior, bazat pe estimări economice nerealiste" şi a atras atenţia că acesta nu este al conducerii PSD, ci al României. 

Totodată, senatorul PMP Traian Băsescu a declarat joi că diminuarea prin amendamentele admise a bugetelor SRI, SIE şi SPP pe anul 2019 va avea drept consecinţă întoarcerea bugetului de stat în Parlament de către şeful statului. 

"Aceste bugete au fost prezentate preşedintelui în urma analizei sarcinilor pe care aceste instituţii le au în 2019. Guvernul nu a dat curs ameninţărilor că trebuie tăiate bugetele, dar o faceţi dumneavoastră în Parlament. Ca atare vreau să vă spun ce ar face un preşedinte responsabil. Primul lucru vă trimite bugetul înapoi, al doilea lucru trimite bugetul la Curtea Constituţională, al treilea lucru ar acuza pe unii dintre politicieni de dezinformarea preşedintelui şi a CSAT-ului, ca să nu mai vorbim de înşelătorie", a spus el, în plenul Parlamentului. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close