Antena 3 CNN Politică Democrat-liberalii, pe urmele lui Băsescu: Miniştrii îşi vor dona tot salariul, parlamentarii doar jumătate

Democrat-liberalii, pe urmele lui Băsescu: Miniştrii îşi vor dona tot salariul, parlamentarii doar jumătate

Democrat-liberalii, pe urmele lui Băsescu: Miniştrii îşi vor dona tot salariul, parlamentarii doar jumătate
Sursa foto: Camera Deputaþilor
11 Mai 2010   •   16:10

Exemplul preşedintelui Traian Băsescu de donare a întrregului salariu pe acest an unui fond de solidaritate găseşte adepţi în rândurile PDL. Dacă ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a anunţat marţi că atât ea, cât şi "foarte mulţi" dintre colegii de Cabinet au decis să doneze restul salariului pe care îl vor încasa până la sfârşitul anului, un parlamentar democrat-liberal propune extinderea acestei măsuri la nivelul întregului legislativ. Potrivit iniţiativei legislative, senatorii şi deputaţii ar trebui să consimţească pentru cedarea a jumătate de indemnizaţia lor de parlamentari pe şase luni către acelaşi fond de solidaritate.
"Maşină nu am de la minister, dar sigur, fără să pară un gest populist, ci doar unul solidar, noi am decis, foarte mulţi dintre colegii din Cabinet, să donăm restul salariului, să-l punem la dispoziţia acestui fond de solidaritate, cei care ne permitem să trecem prin această perioadă grea", a declarat marţi Udrea, după întâlnirea de la Parlament cu şeful statului, sindicatele, patronatale şi partidele politice aflate la guvernare.
Ea a precizat că va dona 75% din salariul actual, pentru că restul de 25% va fi redus.
"Ar fi o soluţie şi aceea de a da aceşti bani unui număr de pensionari, care sunt cei mai afectaţi ca urmare a reducerii cu 15% a pensiilor. Deci, variantele ar fi fie ca banii aceştia să meargă într-un fond de solidaritate, fie să meargă către persoane individualizate, către pensionari care sunt afectaţi de aceste reduceri şi sigur, şi eu m-am gândit că în această variantă aş dona restul salariului către pensionari din colegiul meu", a mai spus Udrea, care şi-a făcut propriile estimări. Numai din salariul ei lunar ar putea fi ajutaţi 330 de pensionari cărora să le împartă salariul.
Ea a dat asigurăi că şi restul colegilor de Guvern vor proceda într-o manieră similară, conştienţi de nevoia de a face gesturi de solidaritate.
"Nici într-un caz nu rezolvăm aşa problema, nu cred că am putea fi acuzaţi de demagogie sau de populism, pentru că nu ne imaginăm că asta e soluţia problemei, ci doar am dori să fie un gest solidar cu cei care trec mai greu prin criza economică", a mai spus Udrea.
Întrebată dacă şi primul ministru şi-a arătat disponibilitatea să-şi doneze salariul, Udrea a spus: "Nu ştiu, trebuie să-l întrebaţi pe dânsul, probabil că toţi din Guvern".
Între timp, deputatul PDL Andrei Sava intenţionează să extindă această idee la nivelul întregului legislativ. El le propune parlamentarilor să doneze într-un fond de solidaritate jumătate din salariile pe care le primesc pentru o perioadă de cel puţin şase luni , ca o dovadă că "întreaga clasă politică poartă o răspundere importantă pentru situaţia gravă a economiei româneşti".
"Întreaga clasă politică poartă o răspundere importantă pentru situaţia gravă a economiei româneşti care a generat un asemenea plan de austeritate. Iată de ce este un gest de bun simţ şi de solidaritate ca parlamentarii să facă un pas simbolic prin donarea a 50 la sută din salarii într-un Fond de solidaritate cel puţin următoarele şase luni", se arată într-un comunicat dat publicităţii de Andrei Sava.
Totodată, Sava susţine că solidaritatea trebuie construită şi prin alte metode care să presupună cointeresarea sectorului privat de a participa la activităţi caritabile, deputatul prahovean spunând că în România trebuie instituţionalizat principiul responsabilităţii sociale corporative "astfel încât capitalismul să devină şi un instrument de solidaritate cu cei aflaţi în suferinţă".
Potrivit declaraţiei de avere publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, deputatul PDL Andrei Sava are venituri anuale din dividente şi tranzacţii la bursă în valoare de peste 900.000 de lei. La acestea se adaugă salariul de director la firma familiei, Maxigel SRL, precum şi salariul de deputat. Totodată, Sava mai are un teren de 10.000 de metri pătraţi în localitatea prahoveană Blejoi.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close