Antena 3 CNN Politică AUR ar putea fi scos în afara legii. Cum poate fi desfiinţat partidul

AUR ar putea fi scos în afara legii. Cum poate fi desfiinţat partidul

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar putea fi scoasă în afara legii. Cel puțin asta încearcă deputatul liberal Alexandru Muraru, reprezentant al Guvernului pentru combaterea antisemitismului. 

AUR ar putea fi scos în afara legii. Cum poate fi desfiinţat partidul
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Mădălina Mihalache    |    05 Ian 2022   •   12:44

Totul se întâmplă după ce într-un comunicat AUR, Holocaustul a fost descris ca o temă minoră. 

Sunt două căi prin care AUR poate fi scos în afara legii, desfiinţat, aşa cum vrea un deputat PNL care este şi consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, Alexandru Muraru. 

Legea de funcţionare a partidelor politice prevede două posibilităţi prin care un partid îşi poate înceta activitatea. Una dintre ele, prin dizolvare, decizie pe care o poate lua Curtea Constituţională.

Un deputat PNL cere scoaterea în afara legii a partidului AUR

Alexandru Muraru cere instituţiilor statului să răspundă dacă partidul condus de George Simion şi Claudiu Târziu este o ameninţare la adresa ordinii constituţionale. 

Muraru susţine că Parchetul General ar putea sesiza CCR. Potrivit legii, CCR poate decide dizolvarea AUR la sesizarea preşedinţilor Parlamentului şi/sau a Guvernului şi dacă se constată că partidul a încălcat două alineate din Constituţie: Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale. Sau Asociaţiile cu caracter secret sunt interzise.

A doua cale prin care AUR ar putea fi scos în afara legii este prin hotărâre pronunţată de Tribunal. Muraru a făcut deja mai multe plângeri anul trecut, şi când au fost protestele la Parlament şi s-a încercat intrarea în clădire, dar şi cu alte ocazii. 

Potrivit legii, un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească, daca se constată încălcarea celor două alineate din Constituţie de mai sus. 

În plus, pe această cale, mai este încă un articol care nu trebuie încălcat. Art. 30 care prevede: 7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri. 

În plus, mai este vorba şi de două articole din Legea de funcţionare şi organizare a partidelor politice: "Este interzisă afilierea partidelor politice la organizaţii din străinătate" şi "Partidele politice nu pot organiza activităţi militare sau paramilitare şi nici alte activităţi interzise de lege". 

Alexandru Muraru vrea scoaterea AUR acum în afara legii, pentru că, într-un comunicat asumat de partid se vorbeşte despre Holocaust ca despre o temă minoră. 

Cum poate fi desfiinţat AUR de CCR

CCR decide dizolvarea, dacă AUR a încălcat următoarele: 

- Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.
- Asociaţiile cu caracter secret sunt interzise.
- Contestaţia privind constituţionalitatea unui partid politic poate fi formulată de preşedintele uneia dintre Camerele Parlamentului sau de Guvern. Preşedintele Camerei poate formula contestaţia numai pe baza unei hotărâri adoptate de Cameră cu votul majorităţii membrilor săi.
- Contestaţia trebuie motivată şi va fi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
- Decizia de admitere a contestaţiei se comunică Tribunalului Bucureşti în vederea radierii partidului politic neconstituţional din Registrul partidelor politice.

Cum poate fi desfiinţat AUR de CCR prin instanţă

- Când scopul său, activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice
- Când realizarea scopului partidului politic este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice
- Când partidul urmăreşte alt scop decât cel care rezultă din statutul şi programul politic ale acestuia
- Ca urmare a inactivităţii constatate de Tribunalul Bucureşti 
- Dacă a încălcat articolul: Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri. 

×
Subiecte în articol: George Simion desfiintare Holocaust
Parteneri
Euroins dă în judecată statul român!
x close