Antena 3 CNN Politică Două zile până la votarea moţiunii

Două zile până la votarea moţiunii

Două zile până la votarea moţiunii
30 Sep 2007   •   22:15

Avem o moţiune, cum vor vota aleşii noştri? Şi, o întrebare mai nouă, când? Parlamentul invocă lipsa de timp şi încearcă să prelungească suspansul. Motivele reale nu sunt încă foarte clare. 1000 de zile de haos - Sfârşitul guvernării de dreapta, un titlu de moţiune lung şi cu impact, pentru o deplasare de forţe care împart, cel puţin deocamdată, clasa politică în două: în colţul din stânga, PSD, PD şi PLD, faţă în faţă cu PNL, UDMR şi PC, în colţul din dreapta. Cele 139 de semnături strânse la finalul a şapte capitole de critici fierb opinia publică la foc mic, abătând din nou privirile dinspre sinistraţii inundaţiilor, şcolile nereparate sau apropierea iernii care ne va lua, nu-i aşa, pe nepregătite.

Pentru ca moţiunea să treacă, sunt necesare 232 de voturi. Până în prezent, PSD, PD şi PLD au anunţat că susţin moţiunea, cele trei formaţiuni având în total 248 de parlamentari. PRM (44 voturi) se abţine. PNL, PC, UDMR, minorităţile şi independenţii însumează 164 de voturi. Dintre cei 16 independenţi, maximum trei sau patru ar putea să susţină moţiunea. Este însă greu de crezut că PSD, PD şi PLD vor atinge cifra maximă de 247, în condiţiile în care fiecare partid are parlamentari care fie sunt în concediu medical, fie sunt plecaţi la Bruxelles, fie sunt ostili moţiunii.

Băsescu nu crede că moţiunea are şanse

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că, dacă demersul va trece de Parlament, ar putea propune un guvern alcătuit din trei formaţiuni de centru dreapta. Dacă demersul eşuează însă, şeful statului va opta pentru un guvern de uniune naţională, renunţând la ideea organizării de anticipate. În acelaşi timp, Băsescu se arată sceptic în privinţa şanselor moţiunii.

PD dă cu flit PLD-ului

Partidul nou înfiinţat al lui Theodor Stolojan a găsit de cuviinţă să solicite nu mai puţin de cinci portofolii, în eventualitatea unei viitoare guvernări PD-PLD. Pediştii lui Boc au refuzat propunerea, argumentând că PLD este un partid recent, care nu poate atrage încă un capital politic considerabil. Theodor Stolojan a solicitat cinci ministere pentru PLD: Cristian Boureanu la Finanţe, Gabriel Sandu la Transporturi, Florin Popescu la Educaţie, în timp ce Gheorghe Flutur aspiră să revină în jilţul de ministru al Agriculturii. Raluca Turcan a ţintit funcţia de ministru al Culturii. În cazul Turcan situaţia este însă problematică, tânăra liberal-democrată urmând să nască.

Guvernare minoritară = adâncă umilinţă

PSD s-ar fi mulţumit şi cu un guvern minoritar dar, aşa cum liderul PLD, Theodor Stolojan, a constatat, se văd deja exemplele dezastruoase ale unei asemenea guvernări. Susţinerea moţiunii, spune el, este justificată de faptul că guvernul lui Tăriceanu este umilit şi ridiculizat în Parlament, prin nesusţinerea proiectelor sau a ordonanţelor Executivului şi a ajuns în asemenea situaţie ?umilitoare?, deoarece premierul nu a înţeles că ?dacă nu ai sprijin politic, te retragi?. ?Este de datoria partidelor politice cu reprezentare în Parlament să trimită acest guvern în vacanţă definitivă?, a declarat Stolojan.

Totuşi, deşi au anunţat că votează moţiunea, Partidul Liberal Democrat cerea în acelaşi timp demisia de urgenţă a Guvernului, ?în condiţiile în care a pierdut orice bază legală, orice legitimitate constituţională, orice credibilitate publică, orice susţinere politică şi orice capacitate managerială de a lucra pentru români?. De asemenea, liberal democraţii cer PSD să-şi dezvăluie adevărata cauză: de partid de opoziţie sau aliat transparent al PNL.

TEXTUL MOŢIUNII DE CENZURĂ PSD (PDF)

Citiţi şi CINCI ZILE PÂNĂ LA VOTAREA MOŢIUNII

Citiţi şi PATRU ZILE PÂNĂ LA VOTAREA MOŢIUNII

Citiţi şi TREI ZILE PÂNĂ LA VOTAREA MOŢIUNII

Antena3.ro

×
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close