Antena 3 CNN Politică Dragnea, despre măsurile pentru a merge mai departe cu descentralizarea: Ar putea fi HG-uri

Dragnea, despre măsurile pentru a merge mai departe cu descentralizarea: Ar putea fi HG-uri

Dragnea, despre măsurile pentru a merge mai departe cu descentralizarea: Ar putea fi HG-uri
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    17 Ian 2014   •   21:12
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, că măsurile care ar putea fi luate de Executiv pentru a merge mai departe cu procesul de descentralizare ar putea consta în Hotărâri de Guvern, el arătând că USL este pregătită pentru a lua măsuri şi la nivel legislativ.
 
"S-a discutat şi despre descentralizare. Poziţia unanimă este neschimbată şi vom continua procesul de descentralizare. Aşteptăm motivarea Curţii şi suntem pregătiţi să facem paşii următori legislativi şi nu numai pentru a finaliza totuşi procesul de descentralizare", a spus Dragnea, după o întrevedere cu lideri PSD din teritoriu, informesază Mediafax.
 
Întrebat dacă la nivelul Executivului se ia în calcul adoptarea unei OUG, Dragnea a răspuns negativ.
 
"Nu, categoric nu. S-ar putea să fie vorba şi de Hotărâri de Guvern. Dar, repet, trebuie să ne uităm cu foarte multă atenţie pe motivarea Curţii, pentru că din comunicat sau cel puţin comunicatul pe mine nu m-a făcut să înţeleg că într-adevăr ar fi existat motive serioase pentru declararea ca şi neconstituţională", a precizat Dragnea.
 
"Numai dacă vorbim de activele care erau prevăzute să fie trecute în proprietatea autorităţilor locale - la fel s-a procedat şi cu şcolile. Mai ales că nu era nimeni obligat. Era prevăzut în lege, erau prevăzute în anexe activele care trebuia să treacă la autorităţile locale şi erau necesare hotărârile de Consiliu Local sau Consiliu Judeţean pentru asta. Şi procesele de predare-primire  - care nu făcea, nu le treceau, cum a fost şi la spitale, sunt active care au fost prevăzute în legi să fie transferate la autorităţile locale şi unde autoritatea locală nu a dorit sau nu s-a obţinut hotărârea de Consiliu, nu s-a întâmplat", a precizat Dragnea.
 
El a mai spus că, în funcţie de motivarea Curţii, USL este pregătită pentru "oricare din variante", astfel încât să se meargă mai departe cu procesul de descentralizare.
 
Pe 10 ianuarie, Curtea Constituţională a decis că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie, este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de parlamentarii PDL.

PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării şi a notificat Camerei Deputaţilor acest demers, a informat formaţiunea politică, în 29 noiembrie 2013
. 

Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.
 
Potrivit lui Dragnea, în urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităţilor locale.
 
Descentralizarea va implica, totodată, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea descentralizare
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close