Antena 3 CNN Politică Europarlamentarii români vor câştiga 3.700 de euro lunar (VEZI LISTA CELOR 35)

Europarlamentarii români vor câştiga 3.700 de euro lunar (VEZI LISTA CELOR 35)

Europarlamentarii români vor câştiga 3.700 de euro lunar <font color=red>(VEZI LISTA CELOR 35)</font>
27 Noi 2007   •   08:02

Cei 35 de politicieni români aleşi în urma scrutinului de duminică vor lucra la instituţiile europene de la Bruxelles şi Strasbourg numai până în 2009. Europarlamentarii noştri îşi vor începe activitatea în prima zi a anului viitor în Parlamentul European şi vor avea un salariu lunar de 3.680 euro. După redistribuirea voturilor, PD va trimite 13 persoane în forul european, PSD - 10, PNL - 6, PLD - 3 şi UDMR - 2. Un loc a fost câştigat de candidatul independent Laszlo Tokes.

Citiţi LISTA CELOR 35 DE EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

În Parlamentul European sunt 785 de deputaţi din cele 27 de ţări membre. De la 1 ianuarie, şi România a fost reprezentată la Bruxelles de 35 de deputaţi numiţi de legislativul român. Activitatea parlamentarilor europeni este strict monitorizată. Fiecare primeşte un punctaj, în funcţie de activitatea pe care o depune în plen şi comisii.

Dacă eurodeputaţii au mai mult de trei absenţe nemotivate sunt atenţionaţi printr-o scrisoare pe care o primesc în ţară. Dacă abaterea se repetă, sunt sancţionaţi financiar, din diurna pe luna în cursul căreia au lipsit.

Politicienii îşi petrec patru zile pe lună în sesiune parlamentară la Strasbourg, când se iau cele mai importante decizii şi se votează legi. Cea mai mare parte a activităţii europarlamentarilor se desfăşoară la Bruxelles, în comisiile de specialitate. Iar o săptămână pe lună este consacrată reuniunii grupurilor politice din care fac parte.

Fiecare parlamentar român trimis la Bruxelles şi Strasbourg primeşte o indemnizaţie de 1.000 de euro lunar, la care se adaugă diurna de 268 de euro pentru o zi lucrătoare. În total un parlamentar român poate primi lunar 3.680 de euro, la care se adaugă banii necesari pentru transport şi cazare.

De asemenea, aleşii în legislativul european au dreptul la unul sau la mai mulţi asistenţi, plătiţi de Parlamentul European.

Antena 3

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close