Antena 3 CNN Politică Expiră termenul dat de Băsescu pentru adoptarea uninominalului

Expiră termenul dat de Băsescu pentru adoptarea uninominalului

Expiră termenul dat de Băsescu pentru adoptarea uninominalului
22 Oct 2007   •   07:46

Conform promisiunii făcute, preşedintele Traian Băsescu ar trebui să anunţe luni declanşarea referendumului pe tema votului uninominal. Şi asta pentru că Parlamentul nu a respectat termenul - limită de 22 octombrie, impus de şeful statului pentru adoptarea proiectului de lege. Însă şi premierul Tăriceanu are planuri în privinţa uninominalului. El urmează să discute cu partidele posibilitatea asumării răspunderii Guvernului pe acest proiect, dacă dezbaterile trenează prea mult.

Pachetul de legi privind votul uninominal ar putea cuprinde şi introducerea acestui tip de vot, în cazul alegerii preşedinţilor de Consilii Judeţene. ?Eu sper ca în urma discuţiilor cu partidele politice să lărgim un pic cadrul şi să reluăm şi proiectul pe care l-a propus Asociaţia Preşedinţilor de Consilii Judeţene, condusă de Liviu Dragnea, alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de Consilii Judeţene (CJ). În felul acesta vom personaliza şi instituţia CJ în care de foarte multe ori preşedintele a fost ales mai mult prin jocurile de culise decât prin reprezentativitate?, a declarat Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Acesta a mai spus că pachetul de legi pentru votul uninominal urmează să fie prezentat Parlamentului, cel mai probabil miercuri, după şedinţa de Guvern. Liberalii sunt îngrijoraţi de faptul că implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania pentru referendum va distrage atenţia de la temele campaniei pentru euroalegeri.

Termenul acordat de şeful statului Parlamentului pentru a trimite la promulgare legea votului uninominal expiră luni. Dacă nu va fi respectat, Băsescu a atenţionat că va emite decretul pentru referendum. Comisia pentru elaborarea Codului electoral a finalizat, marţi, 16 octombrie, legea de introducere a votului uninominal, raportul comisiei fiind adoptat cu 9 voturi "pentru" şi o abţinere, din partea UDMR.

Antena 3

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close