Antena 3 CNN Politică Geoană îi cere lui Băsescu să elimine menţiunile legate de presă din Strategia de Apărare

Geoană îi cere lui Băsescu să elimine menţiunile legate de presă din Strategia de Apărare

Geoană îi cere lui Băsescu să elimine menţiunile legate de presă din Strategia de Apărare
Sursa foto: Foto: Intact Images
20 Oct 2010   •   14:43

Mircea Geoană, i-a trimis, miercuri, o scrisoare lui Traian Băsescu prin care îi solicită să retragă din Parlament Strategia Naţională de Apărare. Preşedintele Senatului îi cere şefului statului să modifice Strategia în sensul eliminării menţiunii referitoare la mass-media din capitolul privind vulnerabilităţile.

Scrisoarea preşedintelui Senatului vine după ce trei dintre liderii celor mai importante grupuri parlamentare din Parlamentul European au adresat o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi liderilor grupurilor parlamentare, atrăgând atenţia asupra faptului că adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare în forma sa iniţială ar contraveni tratatelor şi convenţiilor ce stau la fundamentul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat emis de Mircea Geoană şi citat de Mediafax.

"Doresc să vă atrag atenţia în mod deosebit asupra paragrafului în care semnatarii susţin că menţionarea presei în cadrul capitolului Vulnerabilităţi reprezintă nu doar un act nedemocratic, ci şi o încălcare a art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a art.10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi a art. 6 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene", se arată în documentul menţionat.

Mircea Geoană susţine totodată că este datoria liderilor politici să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a împiedica pierderea credibilităţii României în faţa partenerilor săi europeni.

"Chiar dacă majoritatea din arcul guvernamental ar reuşi să se impună în Parlament şi ar adopta Strategia Naţională de Apărare, este cât se poate de clar că acest document nu este acceptat, în forma sa iniţială, de către o bună parte din societatea românească şi de către comunitatea internaţională. Cred că este nevoie de un acord cât mai larg în ceea ce priveşte conţinutul acestei Strategii de o importanţă crucială pentru buna funcţionare a statului român", mai afirmă preşedintele Senatului.

Retragerea Strategiei, un prim pas pentru "consolidarea încrederii"

Mircea Geoană mai susţine că decizia şefului statului de a retrage din Parlament Strategia Naţională de Apărare ar reprezenta "un semnal deosebit de important" pentru partenerii europeni ai României şi ar fi un prim pas pentru "consolidarea încrederii" de care se bucură ţara noastră, în timp ce, pe plan intern, o asemenea decizie ar fi un bun început pentru "reclădirea dialogului şi a consensului naţional".

La scrisoarea sa, preşedintele Senatului a ataşat şi scrisoarea parlamentarilor europeni semnată de către Martin Schulz - Liderul Grupului S&D, Guy Verhofstadt - Liderul Grupului ALDE şi Daniel Cohn-Bendit - Liderul Greens/EFA.

Vezi aici scrisorile trimise preşedinţilor celor două Camere

Dezbaterea Strategiei de Apărare în comisiile de specialitate ale Parlamentului a fost blocată, marţi, din cauza divergenţelor intervenite în interpretarea votului dat referitor la eliminarea din document a prevederilor legate de campanile de presă, parlamentarii PSD şi PNL părăsind sala.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în CSAT în luna iunie.

Comisiile de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, la sfârşitul lunii august, textul Strategiei Naţionale de Apărare, menţinând referirea la campaniile de presă ca element de vulnerabilitate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană presa
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close