Antena 3 CNN Politică Geoană: Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, o mică bombă nucleară decontată în plan social

Geoană: Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, o mică bombă nucleară decontată în plan social

Geoană: Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, o mică bombă nucleară decontată în plan social
Sursa foto: Mircea Geoanã
07 Mai 2010   •   11:23

Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare anunţate de Traian Băsescu pot fi asemuite cu "o mică bombă nucleară" în plan social deoarece impactul asupra veniturilor pensionarilor, salariaţilor bugetari şi şomerilor va fi dramatic, a declarat vineri preşedintele Senatului, Mircea Geoană, în debutul unei dezbateri a Institutului Aspen.
Geoană s-a pronunţat pentru o consultare politică a preşedintelui Traian Băsescu, inclusiv cu opoziţia, înainte de a fi fost anunţate măsurile care ar putea fi luate de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
El a apreciat că astfel de anunţuri se fac, într-o democraţie consolidată, după un dialog care să creeze "o minimă punte de comunicare".
"Impactul social al acestor măsuri poate fi asemuit cu un fel de mică bombă nucleară în plan social, pentru că este clar în acest moment că impactul asupra veniturilor pensionarilor, salariaţilor bugetari şi al şomerilor din România va fi dramatic", a spus Geoană.
Potrivit calculelor sale, eventuala economie la bugetul de stat care ar putea fi făcută prin reducerea cu 25% a fondului de salarii şi cu 15% a pensiilor şi ajutoarelor de şomaj este de "un modest" 2% din PIB, în timp ce deficitul bugetar ar trebui redus cu 6 procente.
Geoană a mai arătat că "principalul canal de risipă, de hoţie, de corupţie" este în zona achiziţiilor publice, prin "contracte date dirijat către clientela politică".
"În zona achiziţiilor publice ar trebui să intervină statul cel mai mult. Nu cred că din punct de vedere economic scăderea puterii de cumpărare a aproape 7 milioane de români reprezintă o soluţie economică", a mai afirmat preşedintele Senatului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close