Antena 3 CNN Politică Geoană propune includerea foştilor şefi de stat sau premieri în structura CSAT

Geoană propune includerea foştilor şefi de stat sau premieri în structura CSAT

Geoană propune includerea foştilor şefi de stat sau premieri în structura CSAT
Sursa foto: Mircea Geoanã
01 Sep 2009   •   14:10

Preşedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoană ar dori ca componenţa Consiliului Suprem de Apărare al Ţării să fie extinsă pentru a permite accesul şi foştilor şefi de stat sau premieri în această structură de securitate. În viziunea liderului social-democrat ar trebui făcută o "regândire instituţională" la nivelul CSAT, pentru a permite extinderea acestei instituţii către alţi actori cu experienţă relevantă în domeniu cum este cazul foştilor premieri şi şefi de stat români.
"Un fost şef de stat sau un fost prim-ministru reprezintă, din punct de vedere al experienţei şi al contactelor, o investiţie pe care poporul român a făcut-o în respectivul lider politic. A-l arunca pe margine şi a-l condamna să nu fie parte la efortul de decizie este un lux pe care nu ni-l putem permite. Aceste lucruri vor trebui să fie gândite şi poate şi o regândire instituţională, inclusiv la nivelul CSAT, va trebui făctută, pentru anii următori, pentru a putea permite extinderea acestui mecanism către alţi actori, fie de o manieră consultativă, fie de o manieră formalizată", a afirmat marţi, Geoană, în cadrul unui discurs susţinut în faţa corpului diplomatic.
Liderul PSD a susţinut că interesul naţional trebuie să primeze în mecanismul relaţiilor diploamtice, unde geloziile politice nu îşi au locul.
"Preşedintele României nu este cel care decide în politica externă, este cel care reprezintă România în plan extern şi trebuie să fie partener cu Guvernul. Prim-ministrul nu este un Ťşi altulť în delegaţie de la Consiliul European. Prim-ministrul trebuie să fie un jucător activ în politica externă", a explicat Geoană, criticând lipsa acestui tip de abordare în politicile actuale ale României.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CSAT Mircea Geoană presedinte
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close