Geoană: Tăriceanu nu înţelege sensul moţiunii

27 Sep 2007   •   12:11
Geoană: Tăriceanu nu înţelege sensul moţiunii
Moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva guvernului Tăriceanu a fost citită în plenul camerelor reunite ale Parlamentului. Documentul - semnat de 140 de senatori şi deputaţi social-democraţi - a fost depus luni de liderii formaţiunii şi urmează să fie supus la vot miercurea viitoare. Membrii Guvernului, în frunte cu primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, au fost prezenţi la citirea în plenul Parlamentului a moţiunii de cenzură. Moţiunea Sfârşitul guvernării de dreapta? susţine că guvernarea liberală a fost incompetentă şi a generat conflicte politice cu grave efecte asupra dezvoltării României.

Premierul Tăriceanu a refuzat să comenteze moţiunea PSD, la finalul prezentării sale în Parlament. În schimb, Mircea Geoană a spus că social-democraţii reprezintă voturile a 4 milioane de români iar sensul moţiunii este foarte simplu: acela de a îndeplini promisiunile făcute românilor, nu un instrument de şantaj pentru accederea la guvernare, cum crede Tăriceanu.

?Criza politică profundă în care ne găsim astăzi este rezultatul incompetenţei guvernării de dreapta din ultimii trei ani de zile. Pensionarii au reale probleme să supravieţuiască, agricultorii încă nu şi-au revenit după crizele datorate secetei şi inundaţiilor, profesorii şi cadrele medicale au în continuare salarii care nu le asigură un trai decent, şcolile şi spitalele sunt într-o stare de degradare, tinerii nu au cum să-şi cumpere o casă şi fug din ţară. După 7 ani de creştere economică, familiile cu venituri reduse nu resimt în propriile lor case această bunăstare?, a spus socia-democratul Cristian Diaconescu.

PSD le cere parlamentarilor să opteze între demiterea actualului executiv şi o nouă formulă de guvernare. În textul moţiunii, social-democraţii se prezintă ca singurul partid responsabil. "PSD are răspunsuri clare la problemele reale cu care se confruntă populaţia. Vrem să punem capăt confuziei, bâjbâielii, improvizaţiei şi senzaţiei de neputinţă pe care statul nostru le dă cetăţenilor săi şi mediului internaţional".

Sistemul de învăţământ românesc deviază puternic de la proiecţia modelului european, potrivit PSD, iar Ministerul Sănătăţii este cel mai bolnav organism public din România. Una dintre acuzele aduse guvernului de către social-democraţi este legată de pensii. "Doar insistenţa parlamentarilor PSD a făcut ca actuala creştere a pensiilor să fie votată în Parlament. Pentru a reuşi acest lucru, PSD a trebuit să înfrângă atât rezistenţa premierului Tăriceanu, cât şi pe cea a preşedintelui Traian Băsescu".

Situaţia din agricultură, restituirea proprietăţilor, starea drumurilor şi justiţia sunt alte capitole vizate de moţiunea de cenzură. Politica externă e, de asemenea, amendată de social-democraţi. "Relaţiile cu toţi vecinii sunt proaste sau, în cel mai bun caz reci, ceea ce marchează eşecul diplomaţiei guvernamentale româneşti din această perioadă şi deopotrivă eşecul diplomaţiei personalizate a lui Traian Băsescu".

MOŢIUNEA PSD SE CITEŞTE ÎN PARLAMENT
DIACONESCU: GUVERNUL PNL-UDMR E INCOMPETENT
GEOANĂ: TĂRICEANU NU ÎNŢELEGE SENSUL MOŢIUNII

Antena3.ro

Alegeri 2020
Parteneri
x close