Antena 3 CNN Politică Scandal în Parlament! AUR sesizează Curtea Constituțională! Soarta lui Orban, la mâna CCR

Scandal în Parlament! AUR sesizează Curtea Constituțională! Soarta lui Orban, la mâna CCR

Mandatul lui Ludovic Orban în fruntea Camerei Deputaților stă în mâinile judecătorilor de la Curtea Constituțională. Cei de la AUR au anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la modul în care s-a desfășurat ședința în care a fost ales Ludovic Orban în această funcție.

Scandal în Parlament! AUR sesizează Curtea Constituțională! Soarta lui Orban, la mâna CCR
Sursa foto: sursa foto: Antena 3
de Laura Dinu    |    22 Dec 2020   •   14:50

”Protestăm vehement față de modul în care a fost numită conducerea Camerei noaptea trecută, la ora 02.00, făcând niște grave abuzuri, uzurpând calități oficiale. Noi aveam președintele Camerei Deputaților, decanul de vârstă, care a declarat ședința închisă. Conform regulamentului, trebuia convocată o nouă ședință. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, grupul nostru parlamentar nu a mai fost convocat. 

Vom face o sesizare în acest sens la Curtea Constituțională pentru că avem precedente legale”, a declarat George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor. 

Vorbim despre o procedură dificilă, având în vedere că cei de la AUR este posibil să nu îndeplinească numărul necesar de semnături pentru a depune această sesizare la Curtea Constituțională. Mai mult decât atât, aceștia nu pot cumula numărul de semnături strânse de la Camera Deputaților cu cel de la Senat, deoarece este vorba despre o procedură de regulament de la Camera Deputaților, care cere un minimum de 50 de semnături pentru a depune o astfel de sesizare. 

Scandalul a pornit aseara după ce, în plenul Camerei Deputaților, decanul de vârstă de la AUR, care a și condus ședința de plen pentru depunere a jurământului, a spus că ședința se suspendă, însă liderii PNL dar și celelalte formațiuni și-au dorit ca ședința să continue, pentru a se putea da votul pentru președintele Camerei Deputaților. 

Ludovic Orban, ales preşedinte al Camerei Deputaţilor la 2 noaptea, după o şedinţă marcată de scandaluri, care a durat 14 ore

Liderul PNL Ludovic Orban a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor în urma unui vot care a început marţi, după ora 1 dimineaţa şi s-a terminat în aproximativ trei sferturi de oră. Rezultatul votului a fost anunţat după ora 2.

Orban a avut un singur contra-candidat: deputatul PSD Alfred Simonis, care şi-a anunţat în ultimul moment candidatura şi i-a oferit, astfel, liderului liberal oportunitatea de a nu concura singur pe un loc gata negociat în coaliţia de guvernare proaspăt formată.

Pentru Ludovic Orban au votat 179 de deputaţi iar pentru Simonis, 110 deputaţi.

Pentru a putea alege preşedintele, deputaţii au votat prelungirea programului de lucru. PSD a cerut şi a obţinut să se voteze şi celelalte locuri în Biroul Permanent al Camerei. Acestea au fost anterior negociate între partidele parlamentare, în funcţie de numărul de mandate obţinut de fiecare formaţiune.

×
Subiecte în articol: George Simion Ludovic Orban
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close