Antena 3 CNN Politică Guvernul a introdus amendamentul PSD referitor la preşedinţii CJ

Guvernul a introdus amendamentul PSD referitor la preşedinţii CJ

Guvernul a introdus amendamentul PSD referitor la preşedinţii CJ
29 Oct 2007   •   11:41

Liberalii au decis să introducă în legea votului uninominal prevederea ca preşedinţii Consiliilor judeţene să fie aleşi, la fel ca şi primarii, prin vot direct. Norica Nicolai a declarat că nu PNL a propus acest amendament, şi că el este propus de PSD. Cu toate acestea, liberalii sunt de acord cu propunerea ca preşedinţii Consiliilor Judeţene (CJ) să fie aleşi prin vot uninominal. La ora 14.30 a fost convocată o şedinţă de urgenţă la Guvern, astfel încât la ora 16.00 premierul Tăriceanu să poată merge în Parlament, pentru asumarea răspunderii pe uninominal.

Guvernul a aprobat circa 21 amendamente la proiectul de lege privind votul uninominal, pentru care îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului, incluzând şi cererea PSD referitoare la alegerea după acelaşi sistem a preşedinţilor de consilii judeţene, cu un singur tur de scrutin.

Majoritatea amendamentelor, 74, au fost depuse de PSD, iar printre acestea se află propunerea social-democraţilor privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct. Un alt amendament propus de PSD este schimbarea sistemului propus de Guvern, în sensul adoptării votului uninominal pur la Senat şi a votului mixt la Camera Deputaţilor.

Democraţii au cerut guvernului să nu organizeze secţii de votare separat pentru referendumul privind votul uninominal şi pentru euroalegeri. De asemenea, democraţii au anunţat că parlamentarii PD nu vor fi prezenţi în Parlament la asumarea răspunderii.

Partidul Conservator a depus 26 de amendamente. Ei au propus ca împărţirea circumscripţiilor electorale în colegii uninominale.

UDMR are şapte propuneri de amendare a proiectului depus de Guvern, care vizează modalitatea de compensare care să creeze oportunitatea minorităţilor de a obţine cât mai multe mandate la redistribuire.

Mihai Voicu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul este de părere că 20 dintre amendamente sunt acceptabile pentru că nu schimbă fondul legii.

Pentru a include amendamentul cerut de PSD, Guvernul va schimba titlul actului normativ pentru care îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului modificând şi Legea aleşilor locali.

Importante sunt însă cele trei zile care urmează, interval în care parlamentarii pot depune o moţiune de cenzură la adresa Executivului. Dacă aceasta este adoptată, Cabinetul este demis.

Antena3.ro

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close