Antena 3 CNN Politică Mai mulţi bani pentru aceşti români. Guvenul le-a majorat plafoanele de venit

Mai mulţi bani pentru aceşti români. Guvenul le-a majorat plafoanele de venit

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, un proiect care prevede mărirea plafoanelor venitului net lunar pe membru de familie până la care persoanele pot beneficia de ajutor public judiciar. Care sunt condiţiile.

Mai mulţi bani pentru aceşti români. Guvenul le-a majorat plafoanele de venit
Sursa foto: Profimedia Images
de Claudia Popovici    |    13 Dec 2022   •   23:26

Ajutorul public judiciar reprezintă acea formă de asistenţă acordată de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil şi garantarea accesului egal la actul de justiţie, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară, inclusiv pentru executarea silită a hotărârilor judecătorești sau a altor titluri executorii.

Potrivit legii adoptate în Parlament, "ajutorul public judiciar se poate acorda separat sau cumulat.

Valoarea ajutorului public judiciar acordat nu poate depăşi în cursul unei perioade de un an suma maximă echivalentă cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.

Cine poate beneficia de ajutor public judiciar

"Persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară.

În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50%.

La stabilirea venitului se iau în calcul orice venituri periodice precum salarii, indemnizaţii, onorarii, rente, chirii, profit din activități comerciale sau dintr-o activitate independentă şi altele asemenea, precum şi sumele datorate în mod periodic pentru satisfacerea unor necesitați de bază, cum ar fi chiriile şi obligațiile de întreţinere.

De asemenea, proiectul mai prevede abrogarea textului care permite instanței să respingă cererea de ajutor public judiciar dacă se dovedeşte că solicitantul a refuzat anterior începerii procesului să urmeze o procedură alternativă de soluționare", se arată în Legea pentru modificarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr 51/2008 privind ajutorul public social în materie civilă care poate fi consultată AICI

Formele ajutorului public judiciar

Potrivit dispozițiilor art. 6 din de urgenţă nr. 51/2008, ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:

  1. plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu;
  2. plata expertului/traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui care solicită ajutorul public judiciar;
  3. plata onorariului executorului judecătoresc;
  4. scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită", se arată pe site-ul iccj.ro

×
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close