Antena 3 CNN Politică Guvernul îşi angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Orban: „Nu înțeleg de ce PSD depune moțiune de cenzură”

Guvernul îşi angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Orban: „Nu înțeleg de ce PSD depune moțiune de cenzură”

Parlamentul s-a reunit, miercuri, în şedinţă comună, în sesiune extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Guvernul îşi angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Orban: „Nu înțeleg de ce PSD depune moțiune de cenzură”
Sursa foto: Foto: Gov.ro
de S.T.    |    29 Ian 2020   •   14:25

Premierul Ludovic Orban a venit miercuri în faţa parlamentarilor pentru a le prezenta şi citi proiectul de lege pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea.

Liberalii din executiv au decis ca alegerile locale, care ar urma să aibă loc în iunie, să se desfăşoare în două tururi şi nu în unul, aşa cum tot liberalii au hotărât şi în 2012.

Reprezentaţii PNL spun că acea decizie a fost o greşeală.

Angajarea răspunderii ar putea duce însă la răsturnarea Guvernului. Și asta deoarece PSD a anunţat deja că va depune o moţiune de cenzură.

Potrivit premierului, legea existentă în 1992 era mai aproape de exigențele democratice. 

Ce se întâmplă după asumarea răspunderii?

După asumarea răspunderii, există un termen de trei zile în care poate fi depusă moțiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată.

Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Ludovic Orban: O să vă batem. Și într-un tur, și în două! Românii s-au săturat minciună, de sărăcie și de bătaia de joc administrată în ultimii trei ani de zile

Râsete și aplauze la asumarea lui Ludovic Orban

Orban vrea alegerea primarilor în două tururi, susținând că peste 600 de primari au fost aleși cu un rezultat sub 50% din voturile cetățenilor.

Potrivit lui Orban, un primar a fost ales în 2016 cu 19% din voturi.

„Guvernul a luat decizia de a-și angaja răspunderea în fața Parlamentului să își aleagă primarii pe un sistem de legitimitate”, a declarat Orban. 

Orban: „Nu înțeleg de ce PSD depune moțiune de cenzură(...). Ar trebui să susțineți acest sistem de alegere, în două tururi, sau vă este frică de acești primari care nu ar mai fi realeși pentru că nu și-au făcut treaba”

Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 270 de parlamentari din cei 465.

Citiți și:

PSD, acuzații la adresa liberalilor: PNL trimite România înapoi cu 10 ani, propunând românilor eternele studii de fezabilitate

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban guvern
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close