Antena 3 Politică Guvernul îşi angajează răspunderea pentru imobilele naţionalizate pe 26 martie, nu pe 19 martie. Proiectul va merge la CEDO

Guvernul îşi angajează răspunderea pentru imobilele naţionalizate pe 26 martie, nu pe 19 martie. Proiectul va merge la CEDO

de M.Z.    |    13 Mar 2013   •   13:55

Legea proprietăţilor va fi adoptată azi în Guvern, iar Executivul îşi va angaja răspunderea pentru ea pe 26 martie.

Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 26 martie, nu la 19 martie cum se intenţiona iniţial, a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern.

Marţi, şeful Executivului a anunţat că proiectul privind despăgubirile va fi conturat pe trei principii, referitoare la faptul că restituirile în bani se vor face pe şapte ani, clădirile retrocedate îşi vor păstra 20 de ani destinaţia actuală, iar drepturile litigioase vor fi impozitate cu 85%, potrivit Mediafax.

Ponta a spus că primul principiu prevede că se restituie în natură tot ceea ce se mai poate restitui în natură pe acea procedură în care timp de doi ani se fac restituirile în natură, iar în al treilea an se fac restituiri în echivalent pentru terenuri de la ADS sau din alte zone de unde mai pot fi găsite.

"Probabil propunerea va fi ca restituirile în bani, în numerar, să se facă pe o perioadă de şapte ani", a adăugat Ponta.

El a precizat că al doilea principiu se referă la faptul că toate clădirile care vor fi retrocedate în natură, dar care în acest moment sunt folosite ca şcoli, spitale sau instituţii de cultură să fie retrocedate cu obligaţia ca o perioadă de timp, respetiv 20 de ani, să îşi păstreze destinaţia.

Ponta a spus că al treilea principiu are în vedere impozitarea drepturilor litigioase.

"Deci la proprietari se restituie totul, la cei care cumpără drepturi litigioase, ceea ce presupune până la urmă o afacere, o să avem o impozitare de 85%", a spus Ponta.

Guvernul trimite la CEDO proiectul privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate


Proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate va fi transmis şi Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pentru un punct de vedere, primele mesaje primit în mod informal din partea Curţii fiind extrem de pozitive, a declarat premierul Victor Ponta.

"Îl vom trimite şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a avea, dacă este posibil, un punct de vedere. Primele mesaje pe care le-am primit de acolo în mod informal sunt extrem de pozitive în acest sens", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

Premierul a arătat că prin discuţii cu CEDO se va asigura că soluţia Guvernului nu va genera în continuare un număr important de dosare pe rolul acestei instanţe.
×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close