Antena 3 Politică Hocus BOCus! S-a destrămat vraja! Citeşte ISTORIA guvernului condus de Emil Boc

Hocus BOCus! S-a destrămat vraja! Citeşte ISTORIA guvernului condus de Emil Boc

de O.P.    |    06 Feb 2012   •   11:11
Hocus BOCus! S-a destrămat vraja! Citeşte ISTORIA guvernului condus de Emil Boc
Sursa foto: Foto: stiri.rol.ro
Emil Boc şi-a dat astăzi demisia din funcţia de şef al Executivului. El a fost prim-ministru din decembrie 2008, el supravieţuind în faţa a zece moţiuni de cenzură, inclusiv uneia adoptate de Parlament, înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2009, dar a depus mandatul guvernului său pe fondul nemulţumirilor din partid şi a protestelor de stradă.

Primul Cabinet condus de Emil Boc s-a format după alegerile parlamentare din 2008, când PDL şi PSD au format alianţa despre care preşedintele Traian Băsescu spunea că o visase dintotdeauna.

Denumit de presă şi politicieni "Guvernul Boc I", Executivul PDL-PSD a funcţionat până în septembrie 2009, când PSD s-a retras de la guvernare, după ce premierul l-a revocat din funcţie pe Dan Nica, ministrul PSD al Internelor, ca urmare a unui scandal legat de posibile tentative de turism electoral.

Retragerea PSD de la guvernare, în preajma alegerilor prezidenţiale din 2009, a fost urmată de depunerea, în octombrie 2009, unei noi moţiuni de cenzură, "11 împotriva României", aluzie la cei 11 miniştri PDL care asigurau interimatele şi la conducerea ministerelor ce reveniseră PSD.

Demis în data de 13 octombrie 2009, Guvernul Boc I a continuat să funcţioneze interimar până după alegerile prezidenţiale, variantele cu Lucian Croitoru şi Liviu Negoiţă premieri fiind respinse de Parlament.

Realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte, în 6 decembrie 2009, a dus la cooptarea UDMR şi a minorităţilor naţionale alături de PDL şi formarea aşa-zisului "Guvern Boc II". Constituit în baza unei fragile majorităţi parlamentare, al doilea Cabinet condus de Emil Boc a supravieţuit în faţa a şapte moţiuni de cenzură, două dintre acestea nemafiind votate în Parlament.

Despre o posibilă demisie a lui Emil Boc presa a mai scris în urmă cu aproape un an, în martie 2011, vehiculându-se atunci inclusiv presiuni în acest sens din partea lui Traian Băsescu. În cele din urmă, opinia majoritară în PDL a fost în favoarea lui Boc, care şi-a păstrat şi funcţia de prim-ministru, dar şi preşedinţia PDL.
  
Demis şi reînvestit, remaniat în mai multe rânduri, Guvernul condus de Emil Boc, în diversele formule, a avut doi miniştri care au supravieţuit din 22 decembrie 2008 până în prezent: Cătălin Predoiu la Justiţie şi Elena Udrea la Turism şi apoi la Dezvoltare Regională şi Turism. Citeşte mai multe despre Guvernul condus de Emil Boc, pe www.mediafax.ro.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close