Antena 3 CNN Politică Iohannis, nominalizat la MAI: Nu sunt dispus să renunţ uşor la Primăria Sibiu. Cred că sunt soluţii pentru interimar

Iohannis, nominalizat la MAI: Nu sunt dispus să renunţ uşor la Primăria Sibiu. Cred că sunt soluţii pentru interimar

Iohannis, nominalizat la MAI: Nu sunt dispus să renunţ uşor la Primăria Sibiu. Cred că sunt soluţii pentru interimar
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    07 Feb 2014   •   14:30
Update 14.30 - Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, că acceptat nominalizarea sa în Guvern pentru "coordonare" şi "impunerea legii", precizând că garantează că face ceea ce face "pentru a îmbunătăţi vizibil componenta liberală în Guvern" şi percepţia publicului asupra liberalilor.
 
 
Iohannis, prim-vicepreşedinte al PNL, a menţionat că a fost "rugat" de colegii săi de partid să accepte să fie nominalizat în Guvern.

Totodată, edilul Sibiului a spus că nu este dispus să renunţe foarte uşor la Primărie şi că, dacă legislaţia permite, va păstra funcţia, concomitent cu poziţiile din Guvern, apreciind că se pot găsi soluţii de interimat pentru o perioadă rezonabilă de timp.
 
"Nu sunt dispus să renunţ foarte uşor la primrărie, există antecedente - un fost primar general care a putut să fie în acelaşi timp şi prim-ministru, aflat aici în sală", a afirmat Iohannis, făcând referire la Victor Ciorbea. 
 
El a spus că, dacă legislaţia permite acest lucru, va apela la această legislaţie.
 
"Dacă legislaţia permite acest lucru, pot să vă spun, da, voi face apel la legislaţie. Nu e o chestiune de strictă urgenţă, azi, mâine, poimâine, dar cred că se găsesc soluţii pentru a realiza un interimat de o lungime rezonabilă pentru a vedea cum evoluează lucrurile", a afirmat Iohannis.
 
El a mai spus că se simte obligat să caute metode pentru un interimat rezonabil, respectiv câteva luni.

"Nu duc lipsă de ocupare, dar voi fi ocupat suplimentar. Primăria Sibiu funcţionează excepţional de bine, în cazul în care cineva va solicita supendarea mea temporară din funcţia de primar, cu siguranţă vor fi suficienţi oameni acolo să ducă lucrurile mai departe o perioadă rezonabilă de timp", a adăugat primarul Sibiului.

__________________________________

Ştirea iniţială 12.31

Liderii PNL i-au propus primarului Sibiului, Klaus Iohannis, prim-vicepreşedinte al partidului, să intre în Guvern şi să preia Ministerul de Interne, potrivit unor informaţii pe surse.

Johannis ar fi acceptat propunerea.

Conform surselor citate, în şedinţa BPN se discută despre postul din Guvern pe care ar urma să îl preia Iohannis, fiind vizate poziţiile de vicepremier şi ministru de Interne.
 
Astfel, Klaus Iohannis ar urma să coordoneze activitatea celorlalţi miniştri liberali.
 
Până acum, vicepremierul liberal deţinea şi portofoliul Finanţelor.

Liberalii au de rezolvat şi problema de la Ministerul de Interne. Crin Antonescu spune că nu are nevoie de variante de rezervă după ce l-a propus pe Sorin Frunzăverde pentru înlocuirea lui Radu Stroe, o propunere care nu pare a fi pe placul premierului. 

Pe 23 ianuarie, Radu Stroe şi-a dat demisia din funcţia de ministru de Interne, la ora la care era înmormântată studenta de 23 de ani moartă în tragedia din munţii Apuseni. 

Pe 20 ianuarie, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat  într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
 
 Klaus Iohannis - primar de patru mandate, membru PNL din 2013 şi propus pentru premier în 2009
 
Klaus Iohannis, aflat la al patrulea mandat de primar al Sibiului, este membru al PNL din februarie 2013, fiind ales apoi, la Congresul partidului, prim-vicepreşedinte. În 2009, Iohannis a fost propus pentru postul de premier, Traian Băsescu preferându-l atunci pe consilierul BNR Lucian Croitoru.
 
Klaus Iohannis a fost nominalizat pentru funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne.
 
Klaus Iohannis este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) încă de la înfiinţare, din 1990, iar în perioada 2001-2013 a fost preşedintele formaţiunii, demisionând din această funcţie după înscrierea în PNL, în februarie 2013. 
 
S-a lansat în politică în 2000, când FDGR a decis să aibă un candidat propriu la Primărie, cu scopul de a obţine mandate de consilieri locali. Klaus Iohannis a ajuns atunci în al doilea tur de scrutin, cu social-democratul Ioan Cindrea, pe care l-a învins cu 69,18 la sută din voturile valabil exprimate, deşi în Sibiu mai locuiau doar câteva mii de saşi. În primul mandat, a avut alături o echipă a PSD cu care a administrat oraşul timp de patru ani.
 
La următoarele alegeri, Iohannis a reuşit să câştige al doilea mandat de primar. Tot atunci, FDGR a obţinut majoritatea în Consiliul Local, cu 16 locuri ocupate din 23, şi a preluat conducerea Consiliului Judeţean Sibiu, prin Martin Bottesch, membru FDGR.
 
În cel de-al doilea mandat de primar al lui Iohannis, în anul 2007, Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, eveniment care a atras în oraş peste un milion de turişti. 
 
În iunie 2012, Klaus Iohannis a câştigat cel de-al patrulea mandat de primar al Sibiului, cu 77,9 la sută din voturi.
 
Klaus Iohannis s-a alăturat PNL în 20 februarie 2013. Ulterior, la Congresul PNL din 23 februarie, Iohannis a fost ales prim-vicepredinte al partidului. 
 
Iohannis a fost în relaţii bune cu preşedintele Traian Băsescu şi cu PDL din 2004, iar în 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, acestea au devenit şi mai strânse, în urma vizitelor repetate pe care şeful statului le-a făcut la Sibiu. Înaintea alegerilor locale din 2008, însă, relaţia s-a rupt, după ce Daniel Thelmann, primarul Mediaşului, a plecat din FDGR pentru a candida pe listele PDL, câştigând, de altfel, un nou mandat.
 
În octombrie 2009, după căderea Guvernului Boc, Klaus Iohannis a fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL şi minorităţi pentru postul de premier, mandatul său urmând să fie formarea un guvern care să gestioneze problemele economice urgente şi să asigure organizarea de alegeri prezidenţiale. În schimb, preşedintele Traian Băsescu l-a preferat pe consilierul BNR Lucian Croitoru.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, din mai 2013, Iohannis deţine împreună cu soţia sa trei case şi trei apartamente în municipiul Sibiu şi avea în conturi 13.500 de euro, 9.000 de dolari şi 21.000 de lei. Potrivit aceluiaşi document, în anul 2012 Iohannis a câştigat 39.838 de lei ca primar şi 114.066 de lei din chirii. Soţia sa, care este profesoară de engleză la Colegiul "Gheorghe Lazăr" din Sibiu, a obţinut un venit de 26.247 de lei.

Klaus Werner Iohannis s-a născut în 13 iunie 1959, la Sibiu. Este căsătorit cu Carmen Iohannis, ei neavând copii. A absolvit, în 1983, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca, în următorii cinci ani fiind profesor la diferite şcoli şi licee din Sibiu. Din 1989 până în 1997, a fost profesor de fizică la Colegiul Naţional "Brukenthal" din Sibiu. Între 1997 şi 1999 a fost inspector şcolar general adjunct, iar între 1999 şi 2000 a fost inspector general.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close