Antena 3 CNN Politică Ion Cristoiu anunță candidații din turul doi la prezidențiale

Ion Cristoiu anunță candidații din turul doi la prezidențiale

Ion Cristoiu anunță candidații din turul doi la prezidențiale
Sursa foto: foto: captura Antena 3
20 Mar 2019   •   14:42

Jurnalistul Ion Cristoiu este convins că liderul PSD, Liviu Dragnea, va candida la alegerile prezidențiale și tocmai de aceea a pornit războiul total cu președintele în funcție, Klaus Iohannis. Cristoiu consideră că Dragnea încearcă să se profileze drept principal contracandidat și duce o campanie de schimbare a imaginii actuale.

”Liviu Dragnea și-a ales adversarul pentru prezidențiale : Klaus Iohannis

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale e peste tot în lume și nu numai la noi o întrecere între oameni și nu între partide. Asta și dă spectaculosul unei campanii prezidențiale. Nu doar cei interesați de politică, dar și pînă acum nepăsătorii, se angajează pro sau contra unui candidat. Opțiunea depinde, firește, de opțiunea politică a cetățeanului. Nu e însă obligatoriu. Sînt și cazuri în care opțiunea ține pur și simplu de poziția cetățeanului față de omul care e candidatul. La noi, la rom'ni, caracterul de întrecere ca de box sau de fotomodel e accentuat de patima pusă în chip absurd în atitudinea față de politicieni. Caragiale sesiza încă de pe vremea sa această patimă pro sau contra, care face dificilă neutralitatea, indiferența față de chelfăneala politică.

Se înțelege în aceste condiții că unul dintre punctele centrale ale campaniei duse de un candidat se referă la raportarea la candidatul considerat drept principal adversar.

Din acest punct de vedere e mai mult decît interesant de trecut în revistă raportarea la principalul adversar în discursurile electorale din ultima vreme ale lui Liviu Dragnea. Deși doar Klaus Iohannis s-a anunțat oficial ca înscris în cursa pentru prezidențiale, presa, opinia publică, gura cafenelei, cum ar fi zis Stelian Popescu, directorul Universului, dau ca înscriși, chiar dacă neoficial încă, și alți candidați: Dacian Cioloș, Codruța Kovesi. Din acest punct de vedere, trebuie neapărat notat de către Istoricul clipei că pe partea Stîngă nu se văd concurenți pentru Liviu Dragnea. Călin Popescu Tăriceanu va candida, n-avem nici o îndoială, dar el va fi o amenințare în primul tur mai ales pentru candidații Dreptei. Deoarece deocamdată Victor Ponta nu pare tentat de prezidențiale, pentru electoratul de Stînga singurul care contează e candidatul PSD.

Pe partea Dreaptă, deși președintele în exercițiu are prima șansă, primul tur se anunță cu multe enigme. Electoratul de pe partea Stîngă e vizibil compact în raportarea la candidatul PSD. Electoratul de Dreapta e divizat. Avem astfel pe Dreapta două electorate net diferite. Unul e cel al PNL, electorat tradițional, votînd PNL mai ales pentru a ajunge la putere, scos la urne de structuri, dar și de interese. Celălalt e electoratul USR+PLUS, electorat nou, ivit în ultimii ani, definit prin ceea ce eu am numit proletariatul digital, care respinge partidele tradiționale în numele unui altfel de a face politică. Noua formațiune poate avea succes electoral numai dacă propriul electorat iese la vot. Deoarece el diferă de electoratul PNL, putem spune că un candidat al Alianței 2020 se conturează ca o primejdie pentru Klaus Iohannis. Sînt toate motivele să vorbim de mai mulți concurenți ai candidatului PSD pe partea dreaptă.”, scrie Ion Cristoiu, pe blog.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close