Cristoiu: "Klaus Iohannis a chemat USR PLUS la Cotroceni pentru a arăta că acest partid îi spală picioarele cu limba"

de Georgiana Adam    |    08 Ian 2021   •   10:00
Cristoiu: "Klaus Iohannis a chemat USR PLUS la Cotroceni pentru a arăta că acest partid îi spală picioarele cu limba" hepta

Care este semnificaţia reală a faptului că preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat, neconstituţional, la Cotroceni, doar pe premier şi pe miniştrii USR PLUS?

Comentatorul politic Ion Cristoiu analizează evenimentul în contextul tulbure de pe scena politică autohtonă şi ajunge la o concluzie tristă pentru invitaţii preşedintelui.

"Potrivit unui Comunicat remis presei, Klaus Iohannis a avut joi, 7 ianuarie 2021, ora 15, la Cotroceni o întîlnire cu cu premierul Florin Cîțu, vicepremierul Dan Barna, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, ministrul Justiției, Stelian Ion, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman.

Textul întîlnit pe site-ul Administrației Prezidențiale, capitolul Anunțuri de presă, informează pe români, că Președintele 'va avea o întîlnire' și nu că 'Președintele a avut o întîlnire'.

Opinia publică din România e informată doar că va avea loc o întîlnire. Întîlnirea a avut loc.

Ba mai mult, miniștrii au plecat vii și nevătămați de la întîlnire. Joi seara, erau prezenți, pentru a ciripi vesel pe crăcile televiziunilor de știri. Ar fi fost normal ca după întîlnire președintele României să dea publicității un Comunicat prin care să ni se spună scopul convocării miniștrilor și mai ales, ce s-a discutat.

Cristoiu: Dacă lui Iohannis nu i s-a peste lăbuţă, a rămas cu impresia că poate să încalce Constituţia 

Convocarea anticonstituțională a miniștrilor la Cotroceni a fost în Guvernarea de un an PNL o realitate marcată de psihologia poporului român. Fiind vorba de o premieră postdecembristă și, evident, de o încălcare a Constituției (Legea fundamentală reglementează precis relația dintre președinte și Guvern într-o republică semiprezidențială), presa și Opoziția au luat foc la cele dintîi convocări.

Cum luările de poziție ale PSD și Pro România de la vremea respectivă n-au fost dublate de începerea procedurilor de suspendare, Klaus Iohannis a procedat în stil moldo-valah. Dacă nu i s-a întîmplat nimic (în Ferentari s-ar spune, dacă nu i s-a dat peste lăbuță) a considerat această încălcare a Constituției ca pe un drept cîștigat de el.

Iar românii definiți prin sindromul focului de paie (aprindere iute, cu vîlvătăi, stingere iute, fără nici o urmă, nici măcar cenușă), au văzut, la rîndul lor, ceva firesc în convocarea anticonstituțională a miniștrilor în frunte cu premierul la Cotroceni.

Cristoiu: Convocarea miniştrilor PNL ţinte de transformarea României în republică prezidenţială

Deoarece despre aceste întîlniri sau mai degrabă convocări în stil de Carol al II-lea, Klaus Iohannis a catadicsit să vorbească la conferințele de presă și uneori chiar prin intermediul unui Comunicat, s-a priceput repede că ședințele de la Cotroceni țineau de transformarea de către Klaus Iohannis pe șest a Republicii semiprezidențiale în Republică prezidențială (...)

Această tutelare părintească a miniștrilor sau, în limbaj de frizerie, această Călărire a Guvernului, era posibilă și pentru că miniștrii, în frunte cu Premierul, aparțineau PNL, alintat de Klaus Iohannis drept Partidul Meu. Provenit din rîndul PNL, ba chiar fiind la un moment dat șef, Klaus Iohannis ne putea spune, dacă l-am fi întrebat, că îi convoca pe miniștri la Cotroceni nu atît ca Președinte în exercițiu, cît mai ales ca Tătuc al celor din PNL.

O simplă privire aruncată asupra miniștrilor convocați de Klaus Iohannis la Cotroceni, de Sfîntul Ion, ne dezvăluie un adevăr: dintre miniștrii celor trei partide care alcătuiesc Coaliția de Guvernare, Klaus Iohannis i-a chemat la ordine doar pe miniștrii USRPLUS. E singura notă care sare în ochi în cazul acestui moment (...)

USRPLUS n-are nici o legătură cu Klaus Iohannis.

Cristoiu: USR PLUS n-avea ce să caute la Cotroceni. Iohannis i-a convocat pentru a arăta că e Partidul Lui

La prezidențiale, USRPLUS a avut candidat propriu. În campania electorală pentru parlamentare, liderii USRPLUS au criticat unele derapaje ale Președintelui. Din perspectiva platformei intitulate Un altfel de politică. Pentru că Un altfel de politică presupune și curmarea năravului prezidențial, semn al vechii politici, de a o face pe Tătucul Națiunii.

Ar fi fost normal ca miniștrii USRPLUS să nu meargă la Cotroceni. Hai, la o adică, dacă erau invitați, miniștrii și de la alte partide ale Coaliției, mersul lor la Cotroceni ar mai fi fost cît de cît acceptabil. Dar așa, convocați doar ei și pentru a fi scoși la tablă de către președinte, miniștrii USRPLUS nu aveau ce căuta acolo.

Și nu numai pentru că USRPLUS a făcut mare caz de un Altfel de Politică, dar și pentru că scopul convocării de către Klaus Iohannis a fost cel de a demonstra românilor că nu numai PNL, dar și USRPLUS e Partidul Meu, Partidul care-l spală pe picioare cu limba, fără să-l doară șalele de atîta aplecare, deoarece stă în genunchi", susţine Ion Cristoiu.

Textul integral poate fi citit aici.

Parteneri
x close