Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis a explicat de ce Ucraina nu cedează: ”Altfel, toată arhitectura internațională va dispărea!”

Klaus Iohannis a explicat de ce Ucraina nu cedează: ”Altfel, toată arhitectura internațională va dispărea!”

Klaus Iohannis a făcut primele anunțuri de la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European de primăvară și la Summitul Euro în format extins.

Klaus Iohannis a explicat de ce Ucraina nu cedează: ”Altfel, toată arhitectura internațională va dispărea!”
Sursa foto: presidency.ro
de Laura Dinu    |    23 Mar 2023   •   12:30

”Noi trebuie să fim uniți, de partea Ucrainei, solidari cu Ucraina, trebuie să ajutăm cu tot ce putem. Este foarte important ca Ucraina să aibă o poziție puternică. Și noi putem face multe lucruri. De exemplu, România a ajutat Ucraina din prima zi, și pe ucrainenii care au venit în România, și pe cei care au rămas acolo. Am construit un sistem de logistică care ar permite exportul cerealelor ucrainene, peste jumătate din exportul lor s-a realizat prin căile logistice din România. Vom discuta și alte aspecte legate de aceste circumstanțe.

Moldova va primi un ajutor consistent

Consiliul va continua cu teme extrem de importante legate de economie, de piața unică de competitivitate. Vom discuta care vor fi cele mai bune metode pentru a preveni deindustrializarea Europei, deci pentru a permite industriilor performante să rămână în Europa. Vom discuta și despre energie, cum putem să prevenim acele creșteri complet contraproductive de prețuri la energie, cum putem să asigurăm carburanții pentru iarna care va veni, atât gaz cât și petrol. Iar un punct special pe care l-aș menționa, în concluzii, noi am reușit să includem un pasaj relevant pentru Moldova.

Moldova va primi un ajutor suplimentar consistent, un sprijin din partea Uniunii Europene și acest lucru credem că este foarte important pentru Moldova dar și pentru noi, pentru că este inadmisibil să lăsăm pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei. Acest lucru nu poate să rămână așa”, a anunțat președintele Klaus Iohannis

Citește și: Klaus Iohannis, despre aderarea la Schengen: ”De data aceasta este mai complicat!”

”Noi nu putem să trecem peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaționale”

”România este un stat construit pe valori și principii. Noi sprijinim Ucraina. Fiindcă așa este corect. Noi nu putem să trecem peste faptul că Rusia a încălcat toate normele internaționale, Rusia a atacat un stat independent și încearcă să acapareze părți din Ucraina. Asta nu se poate. Și nu poate fi acceptat.

Pe de altă parte, orice război creează un stres major și cu cât ești mai aproape de război, cu atât stresul este mai mare. Este foarte ușor de înțeles de ce românii își doresc pace. Cu toții ne dorim pace. Însă pacea nu poate fi obținută cu orice cedare. Dacă în acest război se cedează prea ușor, toată arhitectura internațională va dispărea. Și va dispărea pentru că atunci și alții vor crede că este posibil să acapareze teritorii sau chiar state mai mici și mai slabe din punct de vedere militar.

”Nu poate fi acceptat ca un stat mare și puternică să facă ce vrea pe glob”

Trebuie să vedem întreaga imagine. Arhitectura internațională, echilibrul global pe care l-am construit cu multe sacrificii și foarte greu după al doilea război mondial, este destinat unui echilibru rezonabil, uman, corect. Toată lumea are dreptul să trăiască. Și indivizii, și statele. Nu poate fi acceptat ca un stat mare și puternică să facă ce vrea pe glob. De aceea suntem de partea Ucrainei.

Condițiile în care se poate negocia pacea vor fi găsite de cei implicați. Nu poate nimeni, peste capul ucrainenilor, să înceapă să spună cum se negociază pacea. Asta trebuie să facă ucrainenii, și rușii să accepte. Iar ajutorul pe care îl dăm Ucrainei îl dăm pentru că suntem convinși că așa trebuie să procedăm pentru ca Ucraina să își poată manifesta dreptul la libertate, la suveranitate, la integritatea granițelor”, a mai spus Klaus Iohhanis. 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close