Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis intervine în scandalul din Justiție: Politicul vrea subordonarea procurorilor

Klaus Iohannis intervine în scandalul din Justiție: Politicul vrea subordonarea procurorilor

Klaus Iohannis intervine în scandalul din Justiție: Politicul vrea subordonarea procurorilor
Sursa foto: Foto: presidency.ro
27 Feb 2019   •   11:58

Președintele Klaus Iohannis este prezent la bilanțul Ministerului Public, pentru anul 2018. Procurorul general, Augustin Lazăr, a prezentat cifrele și a precizat că anul 2018 „a fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituțiilor judiciare”.

„Imparțialitatea și profesionalismul sunt garanțiile care asigură credibilitate procurorilor. Încă mai există politicieni cu reflexe autoritare, care se simt îndreptățiți să își acorde privilegii. În anul care s-a încheiat au avut loc modificări importante privind statutul procurorilor. MP a tras semnale de alarmă și și-a manifestat disponibilitatea de a explica adevăratele probleme ale sistemului judiciar. Din păcate, opțiunea lor a fost să ignore recomandările procurorilor și a Comisiei de la Veneția, prin MCV. Guvernul insistă în folosirea abuzivă de OUG.

Sunt efecte dintre cele mai profunde si grave. Statutul procurorilor a fost și este sub asaltul politicului. Românii își doresc o țară fără corupție.Tentativa tot mai evidentă de control politic asupra unor parchete, insistența de a spori puterile secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție. Toate acestea reprezintă motive serioase de îngrijorare. Transpunerea recomandărilor de la GRECO și Comisia de la Veneția nu e facultativă, dar cei de la putere preferă să le ignore. 

Aveți de partea voastră un aliat foarte puternic. Justiția este un serviciu public. Democrația din România se maturizează. Magistrații reprezintă un model în societate, tocmai de aceea orice abuzuri trebuie sancționate cu celeritate. Privind spre viitor, România are nevoie de stabilitate, nu doar la nivel politic, ci și la nivel legislativ. Activitatea de prevenire a fenomenului infracțional nu trebuie deloc neglijată. Am fost și rămân un susținător ferm al unei justiții independente”, a spus Klaus Iohannis. 

Citește și: Augustin Lazăr prezintă bilanţul Ministerului Public: A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituțiilor judiciare

Președintele Klaus Iohannis este un oaspete nelipsit la aceste evenimente, în ultimii ani. Bilanţul vine însă după un an de reproşuri şi acuze între procurul general şi ministrul Justiţiei și o cerere de revocare pe masa președintelui. 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close