Antena 3 CNN Politică Vasile Blaga, înainte de întâlnirea decisivă a partidelor cu Nicușor Dan: "Am fi fraieri dacă am accepta iar rotativa guvernamentală"

Vasile Blaga, înainte de întâlnirea decisivă a partidelor cu Nicușor Dan: "Am fi fraieri dacă am accepta iar rotativa guvernamentală"

Alina Tănase
2 minute de citit Publicat la 13:05 16 Iun 2025 Modificat la 13:11 16 Iun 2025
Grindeanu Dan Blaga
PSD dorește să preia guvernarea în 2027, în timp ce PNL respinge ideea "rotativei". Foto: Nicușor Dan / Facebook / Hepta

Negocierile partidelor pentru formarea noului guvern nu dau semne că se apropie o soluție agreată de toate părțile, iar PNL și PSD au un punct major de dispută, cel al așa-numitei "rotative guvernamentale", transmite Antena 3 CNN.

Asta, în condițiile în care luni după-amiază au loc noi discuții la Palatul Cotroceni între președintele Nicușor Dan și partidele parlamentare pro-europene.

Senatorul PNL Vasile Blaga (foto următoare) a respins, luni, rotativa, care ar presupune ca PSD să preia în 2027 conducerea executivului, după ce un prim cabinet își va asuma măsurile de sacrificiu, nepopulare și de natură să afecteze electoral partidul care dă acum premierul.

"Ar fi de dorit să avem un consens la negocieri, altfel riscăm probleme mari la Bruxelles", a avertizat senatorul. 

"Trebuie să avem guvernul, pentru că vine data de 20 (iunie) și expiră interimatul. Trebuie să fii fraier să accepți a doua oară o rocadă (guvernamentală). Partidele ar trebui să fie mai serioase la negocieri", a îndemnat el.

PNL și PSD s-au mai "fript" o dată cu rotativa

PNL și PSD au mai experimentat "rotativa guvernamentală" în vara anului 2023, când Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier, iar Marcel Ciolacu a devenit prim-ministru.

Ambii au candidat la alegerile prezidențiale din 2024 și au ratat intrarea în turul 2, scrutinul fiind ulterior anulat de CCR pe fondul informațiilor privind ingerințele străine în favoarea candidatului pro-rus Călin Georgescu. 

De asemenea, la scrutinul parlamentar din 1 decembrie 2024, PSD și PNL au înregistrat scoruri sub așteptări. PSD și-a prezervat statutul de cel mai mare partid parlamentar, cu aproximativ 22% în ambele camere parlamentare însă a pierdut, comparativ cu alegerile precedente, aproximativ 7% dintre mandatele de senator și deputat.

Pe fondul ascensiunii partidului AUR la peste 18%, PNL s-a clasat abia pe locul al treilea, cu aproximativ 14%.

Discuțiile "ultimei șanse" au loc luni la Cotroceni

"Vineri expiră mandatul guvernului interimar iar așteptările sunt ca noul premier să fie desemnat fie săptămâna aceasta, fie săptămâna viitoare. Sindicaliștii care au discutat luni dimineață cu președintele Dan spuneau că acesta le-a comunicat că până pe 30 iunie am putea avea un guvern nou instalat. În prezent, blocajul major este la desemnarea premierului.

Niciun partid nu dorește să își asume conducerea unui guvern care va lua măsuri nepopulare, precum creșterea fiscalității și eventualele restructurări în aparatul bugetar. Nici social-democrații, nici liberalii nu vor să dea premierul în aceste condiții.

PSD își dorește rotativă guvernamentală, mai exact, să preia conducerea Executivului din 2027. La rândul său, Ilie Bolojan a făcut un pas în spate și nu mai dorește funcția de șef al guvernului, potrivit unor surse politice.

Se vehiculează tot mai mult în aceste condiții varianta unui premier tehnocrat. ÎAu fost evocate mai multe nume, între care Delia Velculescu, șefă a misiunii FMI din Africa de Sud, Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal, și Anca Dragu, șefa băncii centrale din Republica Moldova.

Se negociază și măsuri fiscale, pentru că nu există consens. Sunt divergențe mari între USR și PSD la acest capitol. Rămâne de văzut dacă acestea se pot aplana pentru deblocarea formării noului guvern", a relatat Alina Tănase, corespondent Antena 3 CNN.

×
TOP articole
x close