Antena 3 CNN Politică Limba română, recunoscută oficial de autorităţile de la Kiev pentru minoritatea română din Ucraina | Anunţul lui Marcel Ciolacu

Limba română, recunoscută oficial de autorităţile de la Kiev pentru minoritatea română din Ucraina | Anunţul lui Marcel Ciolacu

"Începând de astăzi limba română, nu limba moldovenească, devine limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina", a anunţat Marcel Ciolacu, la finalul ședinței comune ale guvernelor României şi Ucrainei.

Limba română, recunoscută oficial de autorităţile de la Kiev pentru minoritatea română din Ucraina | Anunţul lui Marcel Ciolacu
Sursa foto: gov.ro
de Claudia Popovici    |    18 Oct 2023   •   17:43

Autorităţile de la Kiev au decis, astăzi, recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din Ucraina.

Decizia a avut loc la finalul şedinţei comune ale guvernelor României şi Ucrainei, acolo unde a fost prezent şi premierul Marcel Ciolacu, în contextul obligației îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale.

"Vorbim de aderarea rapidă a Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pentru această aderare există şi nişte principii şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. Aceste principii sunt la nivel european. Şi România a respectat toate principiile necesare de aderare la Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, sunt convins că România poate pune la dispoziţie întreaga legislaţie Ucrainei, fiind o bună practică această abordare în România. Relaţia inter-instituţională între mine şi domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni.

Noi decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm. A existat o şedinţă de guvern în cadrul şedinţei comune între România şi Ucraina şi decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română", a afirmat Marcel. Ciolacu, potrivit Agerpres. 

 

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close